Starköl och vin i matbutiker med M-förslag

Moderaterna vill att starköl och vin ska kunna säljas i matbutiker.
Dela med dig

På Moderaternas partistämma i Västerås den 17-20 oktober beslutade partiet att de ska arbeta för att starköl och vin ska kunna säljas i matbutiker. Dessutom ska M verka för att Systembolaget ska ha öppet även på söndagar.

M-förslaget går ut på att öl och vin med en alkoholhalt på upp till 20 volymprocent ska få säljas i vanliga butiker. Benjamin Dousa, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet (Muf), argumenterade för att ett sådant system fungerar i Danmark och Tyskland (Svt 19/10). Enligt SVT menar Dousa också att det svenska alkoholmonopolet inte har lett till minskad alkoholkonsumtion.

Den statistik som finns tillgänglig rörande alkoholvanor bland ungdomar i Europa motsäger dock detta påstående. Den europeiska skolundersökningen ESPAD, som genomfördes bland 15-16-åriga skolungdomar i 35 europeiska länder 2015, visar på stora skillnader i alkoholvanor mellan svenska och danska ungdomar.

Har druckit alkohol de senaste 30 dagarna

LandProcent
Sverige26 %
Snitt Europa48 %
Danmark73 %

Har varit berusad någon gång den senaste månaden

LandProcent
Sverige9 %
Snitt Europa13 %
Danmark32 %

Källa: ESPAD report 2015 – Results from the European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs. http://www.espad.org/sites/espad.org/files/ESPAD_report_2015.pdf

Går vin och starköl att få tag på i matbutiker riskerar konsumtionen av alkohol att öka. Fler blir mer frestade, helt enkelt. Hårdast skulle alkoholberoende personer och deras anhöriga drabbas.

Sverige måste därför fortsätta med en restriktiv alkoholpolitik.


Dela med dig