Elsparkcyklar och konst för insekter

Slagserien i nummer 137

Ett par boxningshandskar
Dela med dig

Konst för kryp

Konstnärerna Mats Caldeborg och Katrin Zackrisson Caldeborg har beviljats en miljon för sitt projekt ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar”. Projektet ska ”vända upp och ned på vårt invanda sätt att se och förstå världen. Här är naturens mindre invånare inte de avbildade utan själva, i egen rätt, mottagare av konsten. Det är maskarna och fåglarna som ska möta konsten.”

Vägrar kommentera konstprojekt.

Expressen frågade Mats Caldeborg om vilka reaktioner han förväntar sig av åskådarna. Svaret var kort och gott: ”De kommer att äta upp varandra”.

NyA har istället, helt i konstprojektets anda, försökt intervjua tre daggmaskar, en kaja, fyra nyckelpigor och en flugsvamp som växer utanför redaktionen.

Samtliga vägrade kommentera projektet…

Elsparkcyklar: klimatfiasko?

De senaste åren har storstäder runt om i Sverige och Europa invaderats av elsparkcyklarna. De marknadsförs som ett ”klimatsmart” transportsätt för hippa och medvetna stadsbor. Men i verkligheten skapar de irritation hos andra trafikanter och leder till olyckor.

En rad studier visar nu att elsparkcyklarna inte alls är så ”klimatsmarta”. Cyklarna hämtas upp med dieselslukande skåpbilar och dålig byggkvalitet gör att de är förbrukade efter två månader.

Så mycket för att ”dämpa klimatångesten”, hipsters…

Badande elsparkcyklar

Till elsparkcykelbolagens förtret bor det inte bara välartade hipsters i storstäder. I en rad europeiska städer har ungdomar med en mer ”ligistisk” läggning roat sig med att kasta elsparkcyklar i diverse vattendrag. I franska Marseille fiskades nyligen 35 cyklar upp ur hamnbassängen. I Göteborg fiskades tio elsparkcyklar upp ur Mölndalsån i somras.

När cyklarna hamnar i vattnet riskerar en lång rad giftiga ämnen att frigöras, bland annat från batterierna.

På senare tid har det i klimatdebatten, bland vissa, varit på modet att prata om flygskam och köttskam. En ineffektiv metod att lösa klimatkrisen, anser vi.

Men ingen regel utan undantag: vi måste etablera en elsparkcykelskam, av såväl estetiska som miljöskäl…

Sport och politik

VM i Judo gick av stapeln i Tokyo i slutet av augusti. Anmärkningsvärt var att den regerande världsmästaren Saied Mollaei från Iran förlorade semifinalen med flit – på order från Irans vice idrottsminister. Skälet var att den islamistiska och antisemitiska regimen i Iran ville undvika ett möte mellan Iran och ärkefienden Israel i finalen.

Men varför stanna där? Vi rekommenderar den iranska regimen att förlora med flit även i andra ”matcher” – exempelvis mot landets demokratirörelse.

Det skulle ge uttrycket ”läggmatch” en ny och mycket positiv innebörd…


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.