Kvinnlig imam ifrågasätter traditionell tolkning av religionen

Foto: Ashkan Forouzani (Unsplash.com)
Dela med dig

Sveriges Television (Svt) rapporterade nyligen om Kahina Bahloul, den första kvinna i Frankrike som fått den officiella titeln imam. Hon tillhör en riktning inom islam som utmanar och ifrågasätter de traditionella tolkningarna av religionen. Hon anser exempelvis att slöjan inte är en religiös skyldighet.

– Jag har studerat texterna noggrant och jag menar att den koranska texten inte tvingar kvinnan att dölja håret, säger hon i en intervju i den franska tv kanalen BFM enligt Svt. Bahloul har en vision att starta en moské i Frankrike dit homosexuella är välkomna och där män och kvinnor ber tillsammans i gemensamma lokaler.

Det är inte alla som välkomnar denna utveckling och Kahina Bahloul har blivit hotad för sina åsikter. Men kvinnliga muslimska företrädare finns även på andra håll i Europa. Den kvinnliga imamen Sherin Khankan öppnade moskén Mariam i Köpenhamn med bara kvinnliga imamer 2016. I Berlin finns sedan 2017 en liberal moské under ledning av en kvinnlig imam där bönerna är könsblandade samt där hbtq-personer är välkomna.

Denna typ av muslimska reformrörelser måste ges allt stöd.


Dela med dig