Arkitekten Olle Qvarnström har gått ur tiden

Dela med dig

Arkitekt Olle Qvarnström har avlidit, 75 år gammal. Under sin livstid var han inblandad i att rita en rad kända och mindre kända byggnader i Umeå. Bland dessa återfinns gamla Stadsbiblioteket, Folkets Hus Idun och den äldre delen av Norrlandsoperan.

Olle Qvarnström föddes i Härnösand och växte upp i Uppsala och Lund. Sin arkitektexamen fick han vid Chalmers tekniska högskola 1969. Sedan dess arbetade Olle i Umeå, så när som på några år då han var stadsarkitekt i skånska Perstorp.

Jag hade äran och nöjet att åka i samma bil som Olle Qvarnström i på valdagen i september 2014. Han ställde upp med sin bil under en förmiddag så att vi kunde åka runt med fika till de personer som stod och delade ut valsedlar vid vallokalerna. Jag visste inte så mycket mer om Olle än att han sällskapade med en partimedlem som heter Kerstin och att han hade varit inblandad i att rita Stadsbiblioteket i Umeå.

En av de större debatterna i Umeå inför valet 2014 hade varit frågan om att flytta Stadsbiblioteket från de lokaler som Olle en gång varit med om att formge. Så det föll sig naturligt att börja tala om detta. Det visade sig att Olle inte bara hade ritat Stadsbiblioteket, utan även de tidiga delarna av Norrlandsoperan och Folkets Hus Idun. Han berättade också att han hunnit med att arbeta som arkitekt nere i Skåne.

Vår rutt tog oss till ett antal vallokaler i östra Umeå samt i Holmsund. Och när Olle värmt upp och stått ut med mina nyfikna frågor om olika större byggnader han ritat började han prata om andra byggnader han ritat. Han hade deltagit i utformningen av Ålidhems centrum – som jag besöker dagligen. Han deltog i ombyggnaden av Kolbäcksskolan – som jag passerar dagligen. Han hade till och med ritat en liten byggnad på ett parkeringsdäck i närheten av min arbetsplats – som de senaste åren inhyst ett flyktingboende!

Under det andra varvet av vår rutt började Olle peka på byggnader som vi passerade som han varit med och ritat. En förskola här. En villa där. Och ett äldreboende där borta. Jag satt bara och gapade över hur många av Umeås byggnader som den mannen bidragit till att skapa. När vi var på väg ut till Holmsund för andra gången hade Olle själv kommit upp i varv. Vi skulle göra en liten avstickare medan vi ändå var ute i Holmsund – Olle ville nämligen titta på en förskola han ritat för många årtionden sedan men aldrig fått chansen att se i verkligheten. ”Ja, där är den”, sa Olle och log inåtvänt. Det var en röd förskola. Sedan körde vi vidare.

Olle Qvarnström var en beundransvärd man som lämnat ett imponerande avtryck på staden Umeå. Jag hoppas att anhöriga och vänner kan glädjas åt detta – trots sorg och saknad.


Dela med dig