Miljontals deltar i demokratirörelse i Hongkong

Den 16 juni demonstrerade två miljoner människor i Hongkong - den största demonstrationen i stadens historia. Foto: Tree Fong (CC BY-SA 4.0)

Den 11 maj utbröt slagsmål i Hongkongs parlament när parlamentarikerna skulle diskutera ett nytt lagförslag. Då hade tusentals hongkongbor redan demonstrerat mot lagförslaget sedan i slutet av mars. Lagen skulle göra det möjligt att utlämna personer som anklagas för brott till länder som Hongkong saknar formella utlämningsavtal med. Detta inkluderar det kinesiska fastlandet. Proteströrelsen har nu pågått i över fem månader.

Det som utlöste proteströrelsen var att många boende i Hongkong var oroliga över att den nya lagen skulle kunna användas för att personer som av politiska eller religiösa skäl gjort sig ”obekväma” för regimen i Beijing skulle kunna utlämnas till det kinesiska fastlandet. Det Beijing-vänliga styret i Hongkong, med chefsminister Carrie Lam i spetsen, lovade att lagen inte skulle kunna användas på detta sätt. Men det hongkongborna oroar sig över är att det inte finns några garantier för att regimen i Beijing skulle hålla sådana löften.

Proteströrelsen växte snabbt i styrka. Den 9 juni deltog en miljon människor i en fredlig demonstration utanför parlamentet i Hongkong. Många demonstranter stannade kvar utanför parlamentsbyggnaderna till sent på natten. Strax efter midnatt drabbade polis och demonstranter samman. Detta sedan polisen försökt upplösa demonstrationen då de ansåg att polistillståndet löpt ut. Polisen använde sig av batonger och pepparsprej för att skingra demonstranterna. Dagen därpå meddelar Carrie Lam att lagen ska genomföras. Samtidigt skriver kinesisk press att ”utländska krafter” försöker skapa kaos i Hongkong.

En ny våg av protester genomfördes den 12 juni, samma dag som lagförslaget skulle debatteras på nytt i parlamentet. Tusentals demonstranter blockerade huvudvägarna till regeringshögkvarteret. Polisen svarade med att slå till hårt, med både tårgas och gummikulor, mot de fredliga demonstranterna.

Protesterna fortsatte de kommande dagarna och den 15 juni meddelade Carrie Lam att lagförslaget skulle skrinläggas, i ett försök att få slut på protesterna. Men istället slöt över två miljoner upp i en demonstration den 16 juni som krävde att lagen inte bara skulle skrinläggas utan skrotas helt.

De följande veckorna spred sig protesterna även till andra delar av Hongkong. Demonstranter belägrade Hongkongpolisens högkvarter i protest mot polisbrutaliteten. Krav började också komma på Carrie Lams avgång.

Den 9 juli gick Carrie Lam ut och deklarerade att lagförslaget var dött. Men demonstranterna avvisade uttalandet eftersom förslaget inte formellt dragits tillbaka.

En rad protester organiserades under både juli och augusti. I mitten av juli anslöt sig pensionärer till proteströrelsen och marscherade mot polisbrutaliteten för att visa sitt fulla stöd för Hongkongs unga befolkning. Den 5 augusti organiserades en generalstrejk med ungefär 350 000 deltagare. Den 18 augusti hölls en ny jättedemonstration med uppåt två miljoner deltagare – trots att polisen förbjudit demonstrationen.

Den 24 juli meddelade regimen i Beijing att Kina var redo att gå in med militär i Hongkong – om stadens regering så begär. En påminnelse om hur långt den kinesiska regimen är beredd att gå.

Det omtvistade lagförslaget drogs formellt tillbaka den 4 september. Men i detta läge hade proteströrelsens krav utvidgats till att inte bara handla om krav på Carrie Lams avgång utan också krav på ökad demokrati.

Vi kommer att fortsätta bevaka demokratirörelsen i Hongkong.

De fem krav som proteströrelsen kämpar för
1. Ett fullständigt tillbakadragande av utlämningslagen. Detta krav uppfylldes den 4 september.
2. Ett tillbakadragande av uttalandet om att protesterna utgjorde ett ”upplopp”. Detta syftar på att Carrie Lam och andra ur regeringen i Hongkong påstod att protesterna den 12 juni var ett upplopp. Detta har senare ändrats till att ”vissa demonstranter deltog i upplopp”.
3. Att de demonstranter som gripits av polis ska släppas fria och frikännas från alla eventuella misstankar. Polisen har bland annat gripit demonstranter som vårdats på sjukhus.
4. En oberoende kommission ska utreda polisens agerande i samband med protesterna, med betoning på brutaliteten.
5. Chefsminister Carrie Lams omedelbara avgång och införandet av allmänna och fria val till den lagstiftande församlingen samt av chefsministern. Idag väljs chefsministern av ett speciellt råd bestående av 1200 representanter för näringslivet. Hälften av platserna i den lagstiftande församlingen (35 av 70) utses också av representanter för näringslivet.

Video från 100 dagar av protester i Hongkong.
Video från den enorma folkliga mobilisering som skedde i Estland, Lettland och Litauen den 23 augusti 1989.