EU: Valet av Ursula von der Leyen innebär en fortsatt strävan mot ökad överstatlighet

Foto: Arno Mikkor / EU2017EE (CC BY 2.0)

Den 16 juli valdes Ursula von der Leyen till EU-kommissionens nya ordförande av de nyvalda EU-parlamentsledamöterna. Hon valdes med minsta möjliga marginal. Av 751 ledamöter röstade 383 för, vilket var endast nio röster mer än vad som krävdes.

Bland de svenska EU-parlamentarikerna röstade M, KD, C och L för von der Leyen. MP, V och SD röstade emot henne. Den socialdemokratiska partigruppen hade våndats inför omröstningen. Trots att man hade 14 dagar på sig att bestämma hur man skulle rösta var det först fem minuter före omröstningen som partigruppen bestämde sig – och då röstade även S för von der Leyen!

Ursula von der Leyen är avgående försvarsminister i Tysklands regering och en anhängare av ökad militarisering inom EU. Hennes tidigare ”chef”, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, har uttalat sig i positiva ordalag om Eurokåren – en permanent EU-styrka som i dagsläget omfattar 60 000 man. Efter att Ursula von der Leyen tillträtt som försvarsminister 2013 deklarerade hon att målet om gemensamma väpnade styrkor för EU kvarstår.

Von der Leyen är också en uttalad förespråkare för ett Europas Förenta Stater – likt sin företrädare Jean Claude Juncker. I en intervju i tidningen Der Spiegel 2011 sa hon följande: ”Mitt mål är ett Europas Förenta Stater – utformat likt stater som Schweiz, Tyskland eller USA”. Hon har även upprepat sin önskan om ett Europas Förenta Stater i en intervju med Der Zeit 2016.

Valet av Ursula von der Leyen till EU-kommissionens ordförande – som möjliggjordes bland annat av de svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet – innebär alltså en fortsatt strävan mot ökad överstatlighet. Detta trots att vårens EU-val, trots ett ökat valdeltagande, inte gav någon legitimitet åt en sådan strävan (se vår tidigare artikel i denna fråga – klicka här).

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *