Vilka är de sex personer som Säpo tagit i förvar?

Gävle-imamen Abu Raad, centralgestalt i det nätverk av extremister som Säpo slagit till emot. Foto: YouTube
Dela med dig

■ Riyad Abdulkarim Jassim, mer känd som Abu Raad, centralgestalt i nätverket och imam vid Gävle moské fram till att han greps av Säpo i slutet av april. I samband med Islamiska Statens (IS) militära framgångar i Irak 2014 skrev Abu Raad följande på Facebook:
Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras sunnisyskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor (…) Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungor”.
Säpo har hållit koll på Abu Raad sedan 2005, då han uppmärksammades för att ha samlat in pengar till anhöriga till självmordsbombare.
Migrationsverket beslutade att utvisa Abu Raad den 11 juni i år.

■ Raad Al-Duhan, Abu Raads äldste son. Raad Al-Duhan har spelat en viktig roll i att påverka ungdomar i extrem riktning. Åren 2006-2014 verkade han i Umeå genom en boxningsklubb och en rad offentligfinansierade projekt för invandrarungdomar. Samtidigt försökte han få ungdomarna att sympatisera med Al-Qaidaledaren Usama bin Ladin och att se sin far, Abu Raad, som en förebild. Av allt att döma bedrev Al-Duhan en liknande ungdomsverksamhet sedan han flyttat tillbaka till Gävle.
Trots att Al-Duhan försökt påverka ungdomar en extrem religiös riktning fick han under många år uppbackning, både i form av bidrag och olika utmärkelser, från olika offentliga institutioner.
Al-Duhan fälldes 2017 i både tingsrätten och hovrätten för att ha dödshotat Gefle Dagblads dåvarande chefredaktör. Hotet var en reaktion på att Gefle Dagblad skrivit en serie artiklar som avslöjade Gävlemoskéns kopplingar till extremism.
Migrationsverket beslutade att utvisa även Raad Al-Duhan den 11 juni.

■ Hussein Al-Jibury var kassör i den ekonomiska förening som äger Bilaal-förskolorna samt imam i Umeå. Då förskolan granskades av Skatteverket 2015-2016 visade det sig att två miljoner kronor överförts till olika privatpersoner.
Umeå-imamens utvisningsbeslut togs den 10 juni 2019.

■ Abdel Nasser El Nadi, imam och VD för Vetenskapsskolan i Göteborg. El Nadi har haft en central roll i den salafistiska friskoleverksamheten och han har under många år rört sig i de militanta jihadistiska miljöerna i Väst-sverige. Även om han inte gjort direkta uttalanden till stöd för IS så har stiftelsen Doku avslöjat att El Nadi sympatiserat med idén om ett återupprättat kalifat – även med våld.
I skrivande stund är Abdel Nasser El Nadi den ende av ”de sex” som inte fått något beslut om utvisning.

■ Viktor Gaziev, självutnämnd imam från Tjetjenien. Dömd för häleri och en rad stölder gällande sportkläder från olika butiker i Dalarna.
Gaziev fick permanent uppehållstillstånd i Sverige 2011 men begärdes utlämnad av Ryssland redan året därpå. Han anklagades, enligt Expressen, för följande: ”deltagande i fast väpnad grupp och de överfall som den begår”, ”mordförsök mot anställda vid de rättsvårdande myndigheterna”, samt ”illegalt förvärvande, förvarande och bärande av skjutvapen och ammunition”. Högsta domstolen avslog dock begäran – den gången – med hänvisning till att han löpte risk att utsättas för förföljelse i sitt hemland.
Efter Säpos gripanden har Migrationsverket nu beslutat om utvisning av Gaziev. Till Ryssland.

■ Fekri Hamad, imam från Västerås. Beskrivs som Abu Raads högra hand. Står för en hårdför variant av salafismen.
Migrationsverket beslutade att utvisa Fekri Hamad den 11 juni.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.