Oscarsbelönad film om rockbandet Queen

FOTO: Pressbild
Dela med dig

FILM. Filmen Bohemian Rhapsody om det brittiska rockbandet Queen var en av fjolårets mest omtalade filmer. Filmen regisserades av Bryan Singer och bygger på sångaren Freddie Mercurys liv fram till Queens legendariska framträdande på Live Aid 1985.

Queen är ett brittiskt rockband som bildades i London 1970. Bandet bestod av trummisen Roger Taylor, basisten John Deacoo, gitarristen Brian May samt den karismatiske sångaren Freddie Mercury. De flesta känner till bandets många hits som We are the champions, We will rock you, Under pressure, The show must go on, Radio Gaga och givetvis Bohemian Rhapsody – låten som fått ge namn åt filmen. Dessa låtar spelas naturligtvis flitigt genom hela filmen.

Huvudrollen som Freddie Mercury spelas av den amerikanske skådespelaren Rami Malek, som även nyligen vann en Oscar för sin rollprestation. För att efterlikna Freddie Mercury och dennes framträdande överbett fick Malek sätta in stora löständer. Den första kvarten var det som att löständerna tog över hela Maleks ansikte. Men sedan tänkte man inte mer på det för att han var så pass bra i rollen som Freddie Mercury.

Filmens handling följer bandet från det tidiga 70-talet, då den unge Farrokh Bulsara träffade ett antal nya vänner på ett uteställe som behövde en ny sångare till sitt band. Strax var bandet Queen bildat. Och Farrokh bytte namn till det han skrev in sig i musikhistorien med: Freddie Mercury.

Freddie benämner ofta sina nya vänner som sin familj och de jobbar hårt tillsammans. Trots motgångar och en rad jobbiga personer runt bandet lyckas de slå igenom och levererar en rad hits. Filmen visar även hur förhållandena inom bandet förändras med tiden och hur Freddie brottas med sin egen identitet som homosexuell. Filmen berör också Mercurys aidssjukdom som slutligen ledde till hans död 1991.

Filminspelningen omgärdades av en del kontroverser. Inspelningen började i november 2017 med Bryan Singer som regissör. I december 2017 fick Singer sparken då han varit frånvarande samt inte kommit överens med resten av ensemblen. Istället anställdes en annan regissör, Dexter Fletcher, för att göra klart filmen. Men då förbundet Directors Guild of Americas regler säger att endast en regissör per film kan anges är det Singer som står angiven som ensam regissör.

För mig blev detta lite av en nostalgitripp. Jag har haft en relation till Queen och deras musik i många år. Under 90-talet spelades det alltid Queen ur mina högtalare hemma på Teg – om mina söner fick bestämma. Jag kunde lägga dit någon annan CD emellanåt när jag var ensam hemma för att få lite omväxling i musiken. Men någon omväxling var inget sönerna hade något behov av… Det var Queen för hela slanten! Jag rekommenderar alla att se filmen – särskilt om du minns alla låtarna.

Bohemian Rhapsody finns på dvd och Blueray.


Dela med dig