Namninsamling för att återvändande IS-krigare ska ställas inför rätta

Kampanjer för att ställa IS-krigare inför rätta finns i en rad europeiska länder. Bilden från en brittisk kampanj i FN. FOTO: Lisa englehart (CC BY 2.0)
Dela med dig

Säkerhetspolisen beräknar att över 300 svenskar har rest ned till Syrien och Irak för att ansluta sig till Islamiska Staten och andra jihadistiska grupper. De är medskyldiga till de fruktansvärda övergrepp och brott som IS utsatt sina motståndare för: piskningar, halshuggningar, korsfästningar, våldtäkter och ett återinförande av slavhandel.

Nu har många av dessa ”syrienjihadister” kommit tillbaka till Sverige. Men de flesta har inte fått stå till svars för sina brott! Svt:s Uppdrag Granskning uppmärksammade de svenska myndigheternas naivitet rörande återvändande IS-krigare redan 2015 i reportaget ”Shahada (Martyrskap)”.

I samband med att detta program sändes skrev vi följande:
De svenska myndigheterna visar en häpnadsväckande handlingsförlamning mot dessa personer, som på goda grunder inte bara kan misstänkas ha begått fruktansvärda brott. De kan också misstänkas utgöra en fara för sin omgivning – och kan dessutom agera rekryterare av nya ISIS-krigare! Förutom att den osannolika strutsmentaliteten utgör en fara, både för samhälle och individer, utgör flatheten dessutom ett oförlåtligt svek mot de hundratusentals (numera miljontals) människor som drabbats av ISIS brutalitet.

Den smärtsamma sanningen är att ovanstående ord lika gärna kunde ha skrivits idag. Sedan den 1 april 2016 finns en ”lag om förbud mot terrorresor”. Men ytterst få har dömts enligt denna lag. Med anledning av den svenska statens flathet mot återvändande IS-krigare har en namninsamling startats som kräver att svenska IS-krigare ska ställas inför rätta. Namninsamlingen, som i skrivande stund har nästan 9 000 underskrifter, kräver att den svenska staten aktivt ska se till att få återvändande IS-krigare fällda för de brott som de medverkat till. Om dessa rest före den nya lagen infördes bör de, enligt namninsamlingens skapare, kunna ställas inför rätta enligt ”lagen om straff för terroristbrott” eller ”lagen om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser”.

Vi uppmanar våra läsare att läsa och skriva på namninsamlingen. Du finner den här: https://www.change.org/p/the-swedish-state-swedish-is-members-must-be-brought-to-justice.


Dela med dig