Manifestation mot nazism samlade drygt 400 i Umeå

Deltagarantalet ökade under hela manifestationen. Sammanlagt trotsade drygt 400 umebor kylan och samlades mot nazismen.
Dela med dig

Måndagen den 13 mars samlades drygt 400 umebor på Renmarkstorget i en blixtinkallad manifestation mot nazismen. Bakgrunden var att Nordiska Motståndsrörelsen framträtt öppet under lördagen och delat ut nazistisk propaganda i anslutning till en demonstration mot mödradödlighet.

Ett tiotal medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) marscherade in på Renmarkstorget på lördagen. De ställde upp med fanor och började dela ut flygblad provokativt nära samlingsplatsen för RFSU:s barnvagnsdemonstration som bland annat riktade sig mot mödradödligheten. Det officiella skälet bakom NMR:s aktion var att en av deras medlemmar, Martin Saxlind, just släppts från fängelset. Saxlind hade avtjänat ett fyra månader långt straff för våldsamt upplopp i samband med händelserna i Kärrtorp 2013, då NMR angrep en antirasistisk manifestation fysiskt.

Många umebor minns de våldsamheter som uppstod då NMR (som då hette Svenska Motståndsrörelsen) framträdde öppet i Umeå senast. Det var lördagen den 7 september 2013. NMR löpte fullständigt amok. De slängde glasflaskor rakt in i folksamlingar där det även fanns småbarn i barnvagnar, de stötte sina flaggkäppar i kroppen på folk och hamnade i slagsmål med Polisen. Tre umebor fick uppsöka sjukvård. Nazisterna, å sin sida, stängdes in på gågatan av en spontan motdemonstration med över 500 deltagare. De omhändertogs senare av polis och fick lämna Umeå med svansen mellan benen. Två dagar senare samlades runt 3 000 umebor i den största antinazistiska demonstration som Umeå skådat. De båda lokaltidningarna hade inne annonser som sammanfattade den stämning som rådde vid tidpunkten: ”Vi är umebor, vi tar ingen skit”.

Manifestationen den 13 mars sände återigen signalen att umeborna inte accepterar att närvaron av nazister på Umeås gator normaliseras. Sju talare höll korta appeller, anförda av konferencieren Jan Hägglund. Talarna ställde upp som privatpersoner men hade sin bakgrund i partier från olika delar av den politiska skalan. Bland talarna fanns även två representanter för Judiska Föreningen i Umeå, som talade om den skadegörelse i form av nazistiska klistermärken som de upprepade gånger utsatts för under årets första månader.

Manifestationen avslutades med att de drygt 400 umebor som samlats ropade talkörer. Det ropades både ”Inga nazister på våra gator” och den mer lokalt färgade ”Nazister, åk från stan – bussen går från Vasaplan”. Umeborna levde återigen upp till de helsidor som lokaltidningarna tryckte i september 2013: ”Vi är umebor, vi tar ingen skit”.


Dela med dig