Intervju med Jimmie Åkesson

NyAs utsända hann ställa ett antal frågor till Åkesson innan någon satte igång brandlarmet i kulturhuset Väven där SD höll möte.
Dela med dig

SD-ledaren Jimmie Åkesson besökte Umeå den 16 februari. NyA passade på att ställa ett antal frågor till Åkesson, bland annat med anledning av Anna Kinberg Batras utspel om att M är beredda att ta makten med stöd av SD. För oss som anser att arbetarrörelsen måste vinna tillbaka de arbetarväljare som gått till SD är det av största intresse att veta hur Åkesson resonerar kring hur partiet ska kunna påverka en framtida borgerlig regering.

På landsdagarna 2015 gjorde du ett utspel om att ert mål var att regera med KD och M. Hur mycket närmare det målet tycker du att ni har kommit idag?
– Det är svårt att svara på. Det här utspelet som kom från Batra för några veckor sedan skulle man kunna se som ett litet steg i den riktningen. På kort sikt säger hon att hon vill bryta den låsning som finns gentemot oss i riksdagen och börja prata med oss i sakpolitiken.
– Det är det ena. Men långsiktigt läser jag i detta att hon förstår att Alliansen inte kommer få någon egen majoritet efter nästa val och därför överväger hon andra typer av samarbetskonstellationer.
– Sen tror inte jag att hon är öppen för idag att regera tillsammans med mig. Det säger hon också att hon inte är, men det är klart att det utspelet för oss betydligt närmare varandra även långsiktigt.

I Demoskops mätning, efter hennes utspel, tappar M många väljare. Tror du att AKB pallar trycket eller drar hon tillbaka det där och lämnar er ensamma på dansgolvet?
– Vi får se vad som händer nu. Jag tror att Moderaterna är ett parti som är väldigt strategiska. Det har man varit ända sen Reinfeldts tid.
– Jag tror att man hade räknat med det här och att man räknat med att Centern kommer öka en del på Moderaternas bekostnad när man gör det här. Samtidigt så tror jag att Moderaterna har resonerat så att det har gått ganska dåligt för dem i opinionen hela den här mandatperioden, trots att de är i opposition. Någonting behövde man göra.
– Man behöver öppna det politiskt låsta läget på olika sätt. När det gäller mätningarna tror jag att Moderaterna kommer återhämta det där. För deras roll kanske det inte spelar så stor roll heller eftersom man tappar röster inom sin egen allians och då har det inte så stor betydelse.

Om de skulle ”chicken out”, har du någon plan B för att få inflytande?
– Vår primära plan för att få inflytande är att få så mycket röster som möjligt. Min ambition är att bli största parti i nästa val och det är vi redan i många mätningar.
– Det är klart att då blir det svårt för de andra partierna att ignorera oss fullständigt. Men vi har inte valresultatet än.
– Det är svårt att förhålla sig till. Vi vet inte så mycket, men vi är pragmatiska. Vi är beredda att samtala med de andra partierna och jag tror att vi har mest att prata om med Moderaterna.

Både Centern och Liberalerna är ju liberaler. Speciellt Centern – de är ju nästan som Miljöpartiet när det gäller flykting- och invandrarfrågor. Ni har legat förhållandevis lågt när framförallt Centern har gått hårt åt er och M. Kommer ni att slå tillbaka till slut eller låter ni AKB sköta det?
– Ja, det gör de. Inte minst Annie Lööf ser sin chans att bli den borgerliga ledaren, viket hon inte är än kanske – men är på god väg att närma sig Moderaterna rent storleksmässigt. Det är klart att den kannibalismen inom Alliansen har vi sett till och från. Problemet för Alliansen är egentligen inte Centerpartiet idag, utan snarare Liberalerna. De ligger farligt nära 4 %-spärren, tillsammans med Kristdemokraterna.
– Frågan är hur taktikröstarna agerar i ett val när det är två partier som dansar kring spärren. Vilket av dem ska man taktikrösta på? Jag tror man bekymrar sig mer kring det än att man är oense.
– Samtidigt har jag sagt i olika sammanhang nu att man kan fråga sig om Alliansen ens kan ses som ett seriöst regeringsalternativ idag. Man är partipolitiskt splittrade i avgörande frågor och man är också väldigt splittrade kring hur landet ska styras.
– Jag tror att Alliansen kommer hålla ihop på pappret fram till valet, men därefter är det väldigt mycket som talar för att man kommer falla samman som allians.

Om till exempel L eller KD åker ur, då har man inte så mycket val annat än att snacka med er?
– Nej, så är det ju. Och det är lite samma sak om de Rödgröna skulle bli större än Alliansen, vilket många mätningar just nu tyder på. Ska Kinberg Batra sätta sig på avbytarbänken i fyra år till eller ska hon ändå ta makten? Då måste hon också göra det med vårt stöd.


Dela med dig