Fadimedagarna 2017: Svensk lag eller dubbla rättssystem?

Dela med dig

Mellan den 18 januari och 21 februari organiseras Fadimedagarna på ett flertal orter runt om i landet av Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime samt ett 100-tal stödorganisationer. Under drygt en månad hedras minnet av Fadime Sahindal, som mördades av sin egen far i ett hedersrelaterat mord den 21 januari 2002. Samtidigt uppmärksammas också det hedersrelaterade förtrycket och våldet runt om i landet.

I år är det 15 år sedan Fadime Sahindal blev brutalt mördad av sin far i Uppsala. Innan hon blev mördad, blott 26 år gammal, hade hon framträtt i TV och hållit tal i riksdagen där hon lyfte frågan om hedersrelaterat våld och förtryck. Temat för årets Fadimedagar är ”Svensk lag eller dubbla rättssystem”. Med detta tema vill GAPF lyfta bland annat accepterandet av barnäktenskap bland asylsökande, trots att barnäktenskap är olagligt i Sverige.

Under den dryga månad som Fadimedagarna pågår arrangeras en rad debatter, föreläsningar och manifestationer – men även minnesstunder och olika kulturarrangemang. Detta på 13 olika orter: Stockholm, Uppsala, Göteborg, Örebro, Malmö, Hudiksvall, Karlstad, Linköping, Gamleby, Söderhamn, Umeå, Mark och Kalmar.


Dela med dig