Manifestation med djup och allvar på Kristallnatten i Umeå

Dela med dig

Runt 200 personer trotsade snö och rusk för att delta på den breda och blocköverskridande manifestationen på Kristallnatten i Umeå den 9 november. Arrangemanget var ett samarbete mellan Judiska Föreningen i Umeå, Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Arbetarpartiet.

Manifestationen inleddes med att konferencieren Jan Hägglund hälsade alla välkomna. Hägglund förklarade även manifestationens dubbla syften: Dels att hedra de judiska offren under Kristallnatten 1938 och att förhindra att glömskan faller över denna händelse och Förintelsen. Dels att skapa en motkraft till den antisemitism (judehat) som åter växer i dagens Europa och Sverige.

Judiska Föreningen i Umeå deltog på en offentlig manifestation på Kristallnatten för första gången. Carinne Sjöberg, ordförande, introducerade den förste talaren – Dr Herbert Hillel Goldberg, en 86-årig överlevare av både Kristallnatten och Förintelsen. Dr Goldberg talade om sina egna minnen när han som liten grabb fick se SS-män ta hans far och skjuta honom.
– Jag får ofta frågan om jag inte vill hämnas för det fruktansvärda som nazisterna utsatte mig och min familj för, sa Dr Goldberg. Min hämnd var att jag överlevde.
– Och att jag skaffade en stor familj! Nazisterna ville utrota oss. Men idag är vi fler ”goldbergs” än någonsin, sa Dr Goldberg.

Dr Goldbergs tal gav manifestationen ett extra djup och allvar. Övriga talare representerade sju av partierna i Umeå kommunfullmäktige. Bland annat talade kommunalrådet Margareta Rönngren (S) och Björn Kjellsson (L). För Arbetarpartiet talade Davis Kaza, som återberättade en historia från sin 103-åriga farmor om hur tonen mot judarna förändrades i 30-talets Lettland.
– Antisemitismen får inte viftas bort som ”överdriven” eller ”inte så farlig”, sa Davis Kaza.
– Det är vad jag lärt mig av min farmors berättelse.

Manifestationen avslutades med att alla deltagare inbjöds till ett fika med eftersnack.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.