OS i Rio: Skandaler, doping och döda arbetare

Dela med dig

OS i Rio är över. Vi har fått följa det svenska damlandslaget i fotboll på sin väg mot silver, vi har fått se Usain Bolt bli historisk med nio guld i löpning. Simone Manuel blev den första afro-amerikanska simmerska som tagit guld, trots att det inte var länge sedan man i USA tömde poolerna ifall en färgad simmare doppade foten i den.

Det har inte gått att öppna en tidning eller slå på TV:n utan att dränkas av den idrottsliga biten av OS. Men det är inte det enda vi fått se. Redan före de olympiska spelen startade var det en ceremoni för de elva arbetare som dog under bygget av arenorna. Att det inte blev fler är en lycklig tillfällighet. Hela 1 715 säkerhetsöverträdelser rapporterades av inspektörer! Utöver detta har brasiliansk polis dödat minst 1500 personer de senaste fem åren före OS i ett försök att stänga ner knarkhandeln i Rios förorter, favelorna.

Inför OS stängdes alla ryska friidrottare av från OS på grund av den statligt sanktionerade dopingen. Rätt så kan man tycka, då var väl OS i Rio ett rent spel? Absolut inte. Polska och kirgiziska tyngdlyftare samt en moldavisk kanotist avslöjades under OS, och ska vi följa mönstret från de senaste spelen så kommer ett flertal medaljer att byta ägare de kommande åren på grund av nya analyser av dopingtesterna. Utöver detta har ett flertal amerikanska idrottare varit avstängda för doping före detta OS, men fick ändå vara med och tävla.

Topparna inom den olympiska rörelsen stod också för sin beskärda del skandaler. Patrick Hickey, ordförande i Europas Olympiska Kommitté, greps av brasiliansk polis och är misstänkt för olaglig försäljning av OS-biljetter, olaglig marknadsföring och kartellbildning. Han misstänks ha varit med och sålt 1000-tals biljetter för ockerpriser på svarta marknaden och tjänat miljontals kronor på detta. Och han är ju inte direkt lågavlönad…

Som om inte det räckte så rapporterades det om bordeller inne i OS-byn och även många stölder och rån. Samt förstås det amerikanska simlandslaget med Ryan Lochte i spetsen, som hävdade att de blivit rånade av falska poliser under pistolhot. Det visade sig senare att de varit stupfulla, vandaliserat en mack och urinerat på väggarna samt vägrat betala för skadorna. Ryan Lochte hann smita från Brasilien. De övriga haffades på flygplatsen. Lochte drabbades dock av ett värre öde, som ”hjärnan” i gänget. Efter skandalen flydde så gott som alla hans sponsorer och han förlorade miljontals kronor. Dessutom tvärdog idrottskarriären.

Även arrangörsmässigt verkar OS ha varit en katastrof. Journalister vittnar om timmar i bussar eller taxibilar för att ta sig mellan arenorna – den nya tunnelbana som skulle underlätta transporterna hann inte bli färdig. I flera fall hann kommentatorer och fotografer inte fram till tävlingarna i tid. Simbassängerna färgades gröna av kemikalier och klorades så hårt att idrottarna klagade på svidande ögon, antagligen i ett försök att få tillbaka den blå färgen. Fadäser som dessa riskerade att helt tömma kassan för Paralympics (handikapp-OS).

Och då har vi inte ens nämnt de politiska skandalerna. Presidenten Dilma Rousseff stod inför riksrätt under OS anklagad för att fifflat med statliga pengar. Den tillförordnade presidenten Michel Temers buades ut av åskådarna under öppningsceremonin, och har också anklagats för korruption.

Medan vi ändå är inne på ämnet så kan jag rekommendera Netflix-serien Narcos om den colombianske knarkkungen Pablo Escobar. Gangsters som gangsters. Escobar spelas för övrigt av en brasiliansk skådis.


Dela med dig