Nazister från SMR höll möte på Ålidhem

Dela med dig

Lördag 30 januari samlades ett tiotal nazister från Sveriges mest våldsbenägna nazistgrupp, Svenska Motståndsrörelsen (SMR), i Umeå. Under stort hemlighetsmakeri organiserades en nazistisk filmkväll på stadsdelen Ålidhem.

En av Umebladets skribenter råkade befinna sig på Ålidhem och identifierade SMR:s s.k nästeschef för Norrland, den flerfaldigt brottsdömde Robert Eklund från Skellefteå. I gänget fanns även en person som gick att identifiera på grund av sin huvtröja med SMR-märke. Nazistgänget försvann dock från Ålidhems Centrum kort därefter för att genomföra sin film- och informationskväll.

Umeborna fick stifta bekantskap med SMR för första gången i september 2013. Ett tjugotal tillresta SMR-aktivister marscherade då genom centrala Umeå och gav sig på lördagsflanderande umebor med påkar och glasflaskor. Tre personer fick föras till sjukhus. Det tog dock inte lång tid innan cirka 500 umebor slutit upp i en spontan motdemonstration. Slutligen lyckades Polisen avlägsna nazisterna från platsen. Två dagar senare samlades runt 3 000 umebor i stadens största antinazistiska manifestation någonsin.

SMR:s närvaro i Umeå den 30 januari påkallade ett stort polispådrag. Enligt uppgift var Polisen ute och patrullerade under både lördag kväll och söndag. Västerbottens-Kuriren skriver att ett tillslag gjorts mot en lägenhet i Umeå. Dessutom punktmarkerades nästeschefen Eklund. Det var uppenbart att polisen inte tänkte bli tagna på sängen av SMR denna gång på samma sätt som år 2013.

Sedan år 2015 har Svenska Motståndsrörelsen en lokalavdelning i Umeå. Denna har regelbundna träffar och aktiviteter – ibland tillsammans med tillresta nazister från andra orter. Detta innebär en ny situation för Umeås antinazister. Får SMR hållas är frågan inte om, utan när, någon råkar illa ut. Måltavlor kan vara flyktingboenden eller socialistiska organisationers samlingslokaler. Det hade kunnat gå illa lördagen den 30 januari.

Den nya situationen ställer nya krav på Umeås antinazister. Det krävs en ökad vaksamhet. Talar man med någon som är fixerad vid konspirationsteorier om att banksystemet kontrolleras av judarna eller ifrågasätter Förintelsen är sannolikheten stor att personen antingen nazist eller rör sig i nazistiska miljöer. I ett sådant läge bör man, förutom att akta sig själv, vidarebefordra upplysningar om nya nazister till andra antinazister. Kampen om Umeå som en nazistfri zon pågår just nu.


Dela med dig