Mannen som knäckte Enigma-koden

PRESSBILD
Dela med dig

VIDEO Efter flera påtryckningar från vänner har jag äntligen sett filmen Imitation Game. Det är en brittisk- amerikansk thriller från 2014 av Graham Moore och med regi av Morten Tvidum. Benedict Cumberbatch spelar huvudrollen som Alan Turing – mannen som knäckte den tyska Enigma-koden. Jag såg filmen dagen före nyårsafton och den var verkligen bra!

Alan Turing är en skicklig matematiker. När Storbritannien förklarar krig mot Tyskland 1939 börjar han jobba för den brittiska underrättelsetjänsten på Bletchley Park. De har anställt en brokig skara vars uppgift blir att tillsammans knäcka chiffret Enigma, som Nazi-Tyskland använde för att kryptera hemliga militära meddelanden. På grund av sin väldiga begåvning tar Alan snart befälet inom gruppen och blir den som styr och försöker styra rätt i svåra beslut. Han uppfinner en datamaskin som han döper till Christopher, som blir hans ”livskamrat” under den här svåra tiden.

Alan och hans arbetskamrater för en kamp mot klockan där människoliv står på spel. Samtidigt går Alan och bär på en hemlighet. Men de gör det omöjliga och lyckas knäcka den tyska Enigmamaskinen. I och med detta kan de läsa alla order som  tyskarna skickar ut. Tyskarna anade ingenting och det var krigets allra största hemlighet. Efteråt har historiker sagt att det var ungefär som att få tillgång till Himmlers snabbtelefon. Den amerikanske generalen Dwight D. Eisenhower ansåg att det var ett avgörande för de allierades seger att de lyckades knäcka Enigma-koden.

I filmen får vi följa Alan Turing genom tre tidsepoker. Huvudhistorien handlar om Turing och gruppen på det hemliga kryptoanalyscentret under kriget. Detta blandas med tillbakablickar till Alans internatskolår under 1920-talet samt de anklagelser om grov oanständighet som riktades mot honom på 1950-talet. Den hemlighet som Turing bar på var nämligen att han är homosexuell. På 1950-talet var homosexualitet förbjudet i Storbritannien och 1952 dömdes Turing till kemisk kastrering efter att hans homosexuella förbindelser avslöjats.

Jag tyckte som sagt att filmen var riktigt bra. Den visar en verklig händelse under andra världskriget. Benedict Cumberbatch är mycket bra i rollen som den skicklige matematikern. Han har tidigare spelat bl a Sherlock Holmes. Jag tycker det är bra att de inte visar så mycket av kriget, utan bara små snabba filmsnuttar då och då. I slutorden som rullas upp, får vi reda på att Alan begick självmord bara 41 år gammal. Ett tragiskt slut för en person vars insats under andra världskriget räddade tusentals liv och vars gärning lade grunden för den moderna datorvetenskapen. Jag satt som klistrad framför under filmens knappa två timmar.


Dela med dig