Julrecept: Saffranskladdkaka med vit choklad

Dela med dig

Alla vet att kladdkaka är det lättaste och godaste man kan baka. Detta är helt enkelt en julig variant på kladdkaka, med vit choklad och saffran. Passar utmärkt som efterrätt på julbordet och är tillräckligt lätt för alla att baka. Till servering kan man ha lättvispad grädde, lite glass, eller varför inte prova med lite rårörda lingon?

Det här behöver du till en form på 22cm:
100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad (Marabous vita choklad är grym till detta)
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk ljus sirap
1 påse med saffran + lite strösocker
Ströbröd och smör till formen

Gör såhär:
Mortla saffranet med lite strösocker innan du rör ner för att få ut mer smak och färg. Förbered formen genom att smöra och strö över ströbröd.

Blanda de torra ingredienserna (mjöl, socker, vaniljsocker, salt och saffran). Samtidigt smälter du blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad. Rör i smöret, som du också smälter bland chokladen, och sedan även ägg och sirap. Denna blandning rör du sedan ned bland de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

Kladdkakan ska stå kallt minst 1 timme innan servering. Vill man kan man pudra över lite florsocker eller garnera med färska bär när kakan svalnat.


Dela med dig