Sveriges våldsammaste nazister slår rot i Umeå

Dela med dig

Den våldsbenägna nazistgruppen Svenska Motståndsrörelsen, SMR, håller på att etablera sig i Umeå.

Umeborna tvingades stifta bekantskap med nazisterna i SMR i september 2013. Då marscherade 20 av dessa nazistiska drägg med sina fanor mitt i centrala Umeå. De började med att kalla S-kvinnorna för rasförrädare samt uppträda mycket hotfullt mot medlemmar i Arbetarpartiet. Som uppvärmning. Sedan kastade de glasflaskor mot den folksamling som uppstått utanför Åhléns. Vissa blev även attackerade med trästörar. Tre personer tvingades uppsöka sjukhus.

Men umeborna reste motstånd. På kort tid samlades över 500 personer i en spontan protest på gågatan som skingrades först när polisen förde bort nazisterna. Två dagar senare fylldes Rådhustorget av uppemot 3 000 människor som slutit upp för att markera att nazister inte är välkomna i Umeå. Demonstrationen följdes upp av helsidesannonser i både VK och Folkbladet som lydde: ”VI ÄR UMEÅBOR, VI TAR INGEN SKIT”.

Idag håller alltså SMR på att slå rot i Umeå. För två år sedan var alla SMR-nazister tillresta från annan ort. Idag handlar det om individer som bor i Umeå. Vår uppfattning är att det inte är en fråga OM det kommer att smälla igen – utan NÄR. En tänkbar måltavla för dessa våldsbenägna nazister är de romer som tigger i Umeå. Det nya asylboendet på Backen är en annan. Men SMR skulle även kunna ge sig på socialister, som oss i Arbetarpartiet, eller fackföreningsaktiva. Vi får aldrig glömma fackföreningsaktivisten Björn Söderberg som mördades av nazister med knytning till SMR år 1999.

En manifestation mot nazismen kommer att hållas på Kristallnatten den 9 november. Denna dag brukar människor samlas för att minnas de tyska nazisternas upptrappning av våldet mot judarna 1938. År 2015 måste umeborna samlas för att säga nej till SMR:s försök att etablera sig här i stan.


Dela med dig