Vänsterpartiet, Putin och inbördeskriget i Ukraina

Dela med dig

Stora delar av vänstern i Sverige och internationellt har lyckats hamna på samma sida som Putin när det gäller inbördeskriget i Ukraina. Denna s.k vänster har sedan länge gett upp arbetarklassen och söker istället olika ”frälsare” i form av organisationer eller personer som säger sig stå ”till vänster”.

På samma sätt verkar även den europeiska extremhögern ha hamnat i knäet på Putin. Nyligen genomförde det ryska ultranationalistiska partiet Rodina en konferens som hyllade Putin, annekteringen av Krim och de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina. På konferensen deltog en lång rad europeiska nazistpartier – däribland Svenskarnas Parti och grekiska Gyllene Gryning. Hyllningarna till Putins politik avlöstes, enligt Dagens Nyheter, av hyllningar av Nazityskland…

Den 11 mars hade Aftonbladet ett stort uppslag där de hävdar att Vänsterpartiet skickat svenska biståndspengar till pro-ryska separatister i Ukraina. Enligt Aftonbladet har Vänsterpartiets internationella biståndsorganisation skickat minst 219 000 kronor till det ukrainska vänsterpartiet Borotba.

Borotba bildades år 2011 och framställde sig då som en allians mellan olika vänsterorganisationer – inte olikt Syriza i Grekland. I verkligheten blev det inte så mycket av alliansbygget. Borotba kom istället att domineras av initiativtagarna ”Marxisternas Organisation”, en stalinistisk organisation med rötterna i det gamla kommunistpartiet. Idag är Borotba mer eller mindre upplöst.

Borotba har haft en medveten inriktning på att skaffa sig stöd från vänstern i Europa, bl a svenska Vänsterpartiet och tyska Die Linke. Inför dessa partier har Borotba visat upp sig som antirasister, feminister och HBT-aktivister. Sånt går hem i väst. Men hemma i Ukraina anspelade partiet istället ofta på homofobiska, rasistiska och antisemitiska uppfattningar, vilket exempelvis inneburit att de publicerat nidteckningar av judar på sin hemsida.

Behovet av en putsad fasad inför vänstern i Europa verkar delvis ha berott på att man velat tillförskansa sig bidrag från dessa organisationer. Detta enligt Vasilij Shapkirman, en aktivist med insyn i Borotba. Vänsterpartiet i Sverige nappade och stödde därför Borotba med över 200 000 kronor. Enligt Shapkirman försökte ledningen i Borotba att hemlighålla bidraget för resten av partiet. Det manövrerande som detta förde med sig gjorde även V misstänksamma. En falsk revisionsrapport skickades för att lugna ”svenskarna” men det hela höll ändå på att urarta i en offentlig skandal. Det som ”räddade situationen” var att varken V eller Borotba var intresserade av att affären skulle läcka ut. V:s stödpengar kom ju från Sida! Locket lades därför på.

Under Maidan-rörelsen kom alla Borotbas politiska brister till ytan med förödande konsekvenser. Partiet kritiserade Maidanrörelsen hårt för att vara ”fascistisk” och blev snabbt en del av det pro-ryska ”Anti-Maidan”. Borotbas ledamot i Odessa kommunfullmäktige, Alexej Albu, inledde ett samarbete med ryska nationalister och deltog i deras aktioner så sent som i slutet av januari 2014. Idag befinner sig Albu på Krim och samarbetar där med bl a de ryska ultranationalisterna i Rodina. I staden Kharkiv i östra Ukraina deltog Borotba-aktivister i stormningen av stadshuset i mars 2014. Detta slutade i misshandeln av ett stort antal Maidan-aktivister samtidigt som den ryska flaggan restes på stadshuset. Dessa två händelser blev droppen som fick ett stort antalukrainska vänsterorganisationer att göra ett offentligt uttalande i vilket de tog avstånd från allt samröre med Borotba.

Vänsterpartiet säger sig ha brutit samarbetet med Borotba år 2012. Samtidigt besökte två representanter från partiets biståndsorgan Borotba under 2013 och föreslog då att det uppenbart pågående samarbetet skulle fortsätta. I en intervju med tidningen ETC den 15 april 2014 säger Hans Linde (V) att partiet ”stödjer dem [Borotba] ekonomiskt via vår biståndsorganisation. Vi har inget formellt politiskt samarbete, men vi för en politisk dialog med dem”. På biståndsorganisationens hemsida stod ”Marxisternas Organisation” (kärnan inom Borotba) listad som en samarbetspartner ända fram till Aftonbladets avslöjande den 11/3 i år!

Hur det än ligger till med samarbetet idag så är vänsterns jakt på ”frälsare” en ständig källa till allvarliga politiska dikeskörningar. I frågan om Ukraina har jakten på frälsare inneburit att stora delar av vänstern, tillsammans med en lång rad europeiska nazistorganisationer, hamnat på samma sida som Putin. Som man bäddar får man ligga.

Ett internationellt solidaritetsarbete mot Ukraina borde istället sträva efter att nå de arbetargrupper, främst gruvarbetare och stålarbetare, som mitt i det växande eländet ändå tar strid för sina rättigheter. I artikeln på förra sidan nämner vi gruvarbetarna i västra Ukraina. I tidigare artiklar har vi uppmärksammat gruvarbetarna i Kryvyj Rih i Öst. Det är på sådana kämpande grupper som en oberoende arbetarrörelse i Ukraina måste byggas. Det är sådana arbetare, som riskerar livet genom sin kamp för ett anständigt liv, som socialister i väst måste stödja.

Läs även:


Dela med dig
Redaktör
  1. Maidan ledde till att högerextremistiska Svoboda kom in i riksdagen i Ukraina ( ett ultranationalistiskt parti som ville ha ett Ryssland fritt från JUDAR; Ryssar och pollacker)!!!

Din e-postadress kommer inte publiceras.