Snabbt och hårt i nummer 80

Dela med dig

Diktatorn kan inte sova

► I ett reportage från den officiella nyhetsbyrån i Nordkorea erkänner diktatorn Kim Jong-Un att ”hans folk” aldrig har levt i överflöd och att han hålls vaken på nätterna av oro över detta. 84 % av landets hushåll har begränsad eller dålig tillgång till föda enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorgan. Detta tårdrypande ”erkännande” följdes av att Jong-Un proklamerade starten för ett jättelikt matproduktionsprojekt.
Med tanke på Jong-Uns ”oro” och ”sömnsvårigheter” kan man ifrågasätta varför projektet inte kommit igång tidigare. Bara ett år efter att han tagit makten efter sin fars död lät Jong-Un bygga en gigantisk skidanläggning för att matcha Sydkoreas anläggningar inför OS 2018.

Få vanliga nordkoreaner har dock tillgång till skidanläggningen. Och man blir inte mätt på snö…

Kårhus i konkurs

► Ledningen för Umeå Studentkår har drabbats av storhetsvansinne och vill driva ett krogimperium. Våren 2013 beslutade studentkåren, med den dummes självförtroende (det skulle bli ett ”sjukt ballt och häftigt” projekt), att ta över nattklubben Corona och omvandla denna till ett kårhus. Detta trots att man saknade en affärsplan och verkade ha skrivit ihop budgeten på fyllan. Ingen ville kännas vid att Umeå Studentkår drev Corona på 1990-talet, vilket slutade med konkurs och 1,3 miljoner i förluster.
Efter problem med alkoholtillstånd, svikande besökarantal och flera hundra tusen kronor i ekonomiska tillskott från studentkåren förklarade sig Kårhuset i konkurs strax innan jul 2014. Förlusterna: över 700 000 kronor.

Det är lätt att roa sig när någon annan betalar…

Miss Universum och freden

► Fredsförhandlingarna mellan FARC-gerillan och den colombianska staten har pågått sedan 2012. Det har dock gått trögt. Nu har FARC fått en ny idé om hur förhandlingarna ska kunna tina upp. De har nämligen bjudit in den nykrönta Miss Universum, Pauline Vega, till förhandlingarna. Det är ännu inte klart vilken funktion Miss Vegas deltagande skulle ha eller vilken nytta det skulle föra med sig.

Men hon har ju sagt att hon vill arbeta för fred i Colombia så…

Kalabaliken i Powell

► Staden Powell var ett lugnt litet samhälle i Wyoming, USA. Ända till den 23 augusti i fjol då 25-årige Israel Silva flög fram längs gatan i en pickup, med en promille i blodet. Pickupen hade han stulit från en byggarbetsplats i grannkommunen och kört som en galning till Powell. Väl inne i stan körde Silva med våldsam fart in i en lyktstolpe. Med pickupen kvaddad bröt han sig istället in i en ny pickup som stod parkerad i närheten.
Han hittade även en pistol som han började skjuta på parkerade bilar med. Polisen dök upp, vilket inledde en nästan tre mil lång biljakt som tog slut när Silva körde in i ett bevattningsrör och fastnade med bilen på en lerig kornåker.
Domaren dömde Silva till 6-10 år i fängelse och ytterligare 5 år villkorligt. Dessutom måste han betala skadestånd för den skadegörelse han orsakat, vilket ser ut att hamna i 75 000-dollarsklassen.

Inte illa för en utekväll…


Dela med dig