Snabbt och hårt i nummer 79

Dela med dig

Trött murmeldjur ger igen

► Det finns en vidskepelse i amerika (igen) som går ut på att den 2 februari, varje år, så tar städer runt om i USA och Kanada fram ett murmeldjur (stor gnagare) och ber den förutspå när våren kommer. Om murmeln kommer ut ur sin håla och stannar ute så kommer våren tidigt. Men vänder den om vid utgången så blir det vinter i 6 veckor till. Det brukar vara en ceremoni och hela baletten. Men eftersom att folk inte har tid att vänta på att ett murmeldjur ska komma ut ur sin håla plockar man numera ut djuret och låter borgmästaren tolka vad murmeln ”säger”.
Detta resulterade i att borgmästaren Jon Freund blev biten i örat av murmeldjuret ”Jimmy”. Men borgmästaren lät sig inte avskräckas utan förutspådde optimistiskt en tidig vår. Djurets skötare höll inte med borgmästaren utan tolkade grymtningarna som om våren skulle bli sen. I detta läge skickade City Hall ut ett pressmeddelande: ”Bara borgmästaren kan översätta [murmeln] Jimmys förutsägelser”.

Tala om att vara ”down to earth”. Är det för mycket begärt att få låna en sådan borgmästare (KS-ordförande) till Umeå. Här hör dom ingenting – även om de har båda öronen kvar…

John Kerry får böter

► USA:s utrikesminister John Kerry har fått en bot för att inte ha skottat sin uppfart. Som ni säkert vet så har det snöat mycket på den senaste tiden här i Sverige. Men även i USA har det blivit ordentligt med snö, upp emot 60 cm i Boston på bara en vecka. Vid Kerrys hem så har han ansvaret att se till att en sidogata hålls snöfri. Men det gjorde inte USA:s utrikesminister Kerry. Han var alltför upptagen med att besöka Saudiarabien tillsammans med Obama i samband med begravningen av kung Abdullah.

Så är det att vara utrikesminister i USA. Hellre gräva gropar åt döingar i Mellanöstern än att skotta snö åt grannarna i Boston…

Korrekturläsare sökes

► Rumänska ambassaden i Paris har tvingats be om ursäkt efter att det skickats ut felaktiga inbjudningar till en mottagning på Rumänska ambassaden den 10 februari. Gästerna var representanter för utlandsrumänerna. Men med inbjudningarna så följde det med ett dokument som innehöll personliga beskrivningar av vissa gäster. Vissa beskrevs som ”grääslia” eller ”ikke önskväda”. Festen skulle ha haft presidenten för Rumänien som värd. Nu har Rumäniens utrikesdepartement varit tvunget att be om ursäkt.

Sensmoral: skriv inte ned underrättelsetjänstens bedömningar på inbjudningskort – de stavvar så dålit…


Dela med dig