Arbetarpartiets Vinterläger 2015

Ett entusiastiskt gäng slöt under lördagen den 10 januari upp på Arbetarpartiets vinterläger i Umeå. Vinterlägret innehöll tre olika delar.

Lägret inleddes med ett tema om den politiska situationen i Sverige. Där diskuterades dels behovet av att försvara svenska kollektivavtal och arbetsrätt mot bemanningsföretag och lönedumpning, dels hur kapitalexport och avindustrialisering ”mjukat upp” de tidigare stridbara svenska industriarbetarna samt underminerat grunden för välfärdssamhället.

På vinterlägrets andra tema diskuterade vi hotet av ekonomiskt kaos och ett militärt maktövertagande i Grekland samt behovet av att bygga upp maktorgan utanför parlamenten för att förhindra en auktoritär (militär) ”lösning” på krisen i landet. De väntade framgångarna i nyvalet den 25 januari för vänsterpartiet Syriza, som profilerat sig som motståndare till de gigantiska åtstramningspaket som tvingats på den grekiska befolkningen, innebär att situationen kan komma att ställas på sin spets. Högerpolitiker, banker och andra finansinstitut samt EU-institutioner har hotat med ekonomiskt kaos om Syriza skulle upphöra med åtstramningspolitiken. Beroende på hur utgången i nyvalet blir kan landet komma att ställas inför antingen en revolution – eller en kontrarevolution (exempelvis genom ett militärt maktövertagande). Läs mer om Grekland här.

Vinterlägrets tredje tema utgjordes av en filmvisning. Lägerdeltagarna förflyttade sig till ABF:s lokaler för att se filmen ”Blecktrumman” som baseras på den nobelprisbelönade författaren Günther Grass bok med samma namn (läs recension här). Till filmen åts det popcorn och dracks Coca-Cola. En perfekt avslutning på ett bra vinterläger.