Snabbt och hårt i nummer 76-77

Dela med dig

What’s in a name?

► Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har utfärdat ett dekret om att ingen i Nordkorea längre får dela namn med ”den store ledaren”. Nyfödda barn får inte döpas till Kim Jong-Un och de som redan heter så måste nu byta namn.
Liknande dekret utfärdades av de tidigare ledarna, Jong-Uns far Kim Jong-Il och farfar Kim Il-Sung. Namndekreten syftar till att fördjupa personkulten kring ”den store ledaren”. Både Kim och Jong-Un är dessutom ganska vanliga namn i Nordkorea, ungefär som ”Andreas Larsson” i Sverige.

Många namnbyten blir det…

En ”annorlunda” jul

► I Tennessee, USA, är tomten lite ”annorlunda” i år. På Death Yard Haunted Attraction i Hendersonville är tomten nämligen en zombie som kommit för att äta våra hjärnor istället för att dela ut julklappar. Till sin hjälp för att sprida ”julstämning” har han demonrenar och små zombienissar.
Julfirare som vill ta hämnd för besvikelser i samband med tidigare års klapputdelningar kan få låna paintball-utrustning och ge sig på zombietomten med anhang. Kravet är att man hostar upp 10 dollar och tar med sig en inslagen leksak. Leksakerna går till en lokal kyrka som delar ut dem till föräldrar som inte har råd att ge julklappar till sina barn.

De snälla barnen alltså. De elaka tar zombietomten hand om…

En judisk hälsning

► Guvernör Scott Walker i Wisconsin briljerar igen. År 2011 ockuperade tusentals offentliganställda hans stadshus sedan han försökt avskaffa deras rätt att förhandla kollektivt.
Så här i jultider har guvernören annat att stå i. En judisk rabbin hade skrivit till Walker och frågat om de fick tillstånd att sätta upp en menorah (sjuarmad oljelampa). Walker svarade att det gick bra. I slutet av brevet försökte han ställa sig in hos den judiska församlingen med sina kunskaper om judendomen. Walker är dock Walker. Så istället för att avsluta brevet med den judiska hälsningen mazel tov skrev han istället ”Molotov!”.

Fattas bara att han skrivit Ribbentrop också…

Danskjävlar

► Ett antal danska akademiker har under flera års tid upprört sig över Ikeas namnsättning. Dessa akademiker tycker sig se ett mönster där kvalitetsprodukter som fåtöljer, stolar och sängar döps efter svenska, norska och finska städer. Danska samhällen har istället fått ge namn åt dörrmattor och billiga heltäckningsmattor. Bland annat finns dörrmattorna Tvis, Köge, Borris, Lynäs, Ydby och Lisel i dagens Ikea-sortiment. Kommunikationsexperten
Klaus Kjöller på Köpenhamns universitet kallar det hela för ”svensk imperialism”. Då historien först uppmärksammades, år 2008, ryktades det om att Carlsberg tänkte hämnas genom att lansera en lättöl döpt efter en svensk stad eftersom ”svenskar hatar lättöl”.

Danskjävlar…


Dela med dig