Ferguson – och vidare

Dela med dig

Han gick längs med gatan med en kompis när polisen körde fram. Inom några minuter, kanske bara sekunder, låg han på gatan i en blodpöl – mördad av polismannens pistolsalva. Så slutade livet för Mike Brown i Ferguson, USA.

En annan scen: Han var bara tolv år och lekte i parken med sin leksakspistol. Någon ringde polisen och sa att en pojke lekte med en pistol, men som han trodde var en leksak. När polisen anlände på platsen tog det bara två sekunder för dem (vilket fångades på video) att skjuta ihjäl Tamir Rice.

Sedan hade vi John Crawford, som tittade på ett leksaksgevär på Wal-Mart. Polisen kom in och sköt honom upprepade gånger så att han dog. Detta var i delstaten Ohio, som är en så kallad ”open carry state”, vilket betyder att det är lagligt att bära vapen helt öppet.

Eller Eric Garner, som stod utanför en affär på en gata i New York. Polisen anklagade honom för att sälja cigaretter styckvis. En av dem tog stryptag på Garner som, trots att han upprepade gånger sa ”jag kan inte andas”, ströps till döds av polisen.

Vad hade dessa fyra personer gemensamt? De var alla svarta. I USA begår landets polisstyrkor en våg av våldsbrott. År 2013 fanns det exempelvis bevis för att 668 människor dödats av polisen i USA (de exakta siffrorna är inte kända). Medan de svarta enbart utgör 13 % av hela landets befolkning så var ungefär en tredjedel av de som dödades av polisen svarta.

Denna dödliga katastrof har vuxit och vuxit under åren och har koppling till flera olika frågor:

■ Den växande fängelsebefolkningen och i synnerhet massfängslandet av svarta.
Sedan 1980-talet har antalet fångar på amerikanska fängelser ökat lavinartat. Idag har USA fler fångar, och fler fångar per capita, än något annat land i världen. Svarta är kraftigt överrepresenterade bland fängelsebefolkningen.
Den stora ökningen av fängelsebefolkningen beror bland annat på att privata intressen släpptes in i ”fängelsebranschen” på allvar under 1980-talet samt att strafflängderna i USA generellt är mycket längre än i t ex europeiska länder.
Till detta kommer lagarna om ”three strikes”, som vanligtvis innebär att en person som döms till sitt tredje fängelsestraff automatiskt får sitta minst 25 år i fängelse (i vissa delstater gäller detta även vid mildare brott som inbrott).

■ Militariseringen av polisen.
Polisen i USA har genomgått en kraftig militarisering, både när det gäller utrustning och metoder, sedan terrorattackerna år 2001. Pentagon skickar t ex utrustning som använts under krigen i Irak och Afghanistan till olika lokala polisstyrkor enligt det s.k 1033-programmet. Detta har inneburit att en lång rad poliskårer numera har tillgång till bepansrade trupptransporter. Cirka 500 poliskårer har militärfordon som är byggda för att kunna motstå vägbomber.
När de olika poliskårerna väl har fått tag i all denna militära utrustning så är steget inte långt till att också använda den.

Det underliggande problemet är krisen för kapitalismen och USA:s nedgång som supermakt. De gigantiska klyftorna mellan fattiga och rika i USA, och kapitalismens oförmåga att erbjuda ett växande antal amerikaner ett anständigt liv innebär att enorma spänningar byggts upp inom det amerikanska samhället. Kampanjer kring ”lag och ordning” och mot ”våldsamma brottslingar” används av de styrande för att misstänkliggöra främst svarta och spela ut arbetare med olika etnisk bakgrund mot varandra. Samtidigt har polisens befogenheter att förtrycka, stjäla, slå och döda utökats successivt.

De styrande ser polisen som en av få grupper i samhället som de fortfarande kan lita på. För gudarna ska veta att de är rädda för de spänningar som skapats av de enorma klyftorna i det amerikanska samhället. Eller som IT-miljardären Nick Hanauer skrev i en artikel: ”högreparna kommer för att ta oss rikemän”.


Dela med dig