Allt du behöver veta om julens TV

Dela med dig

Inga storhelger är så traditionsbundna som vinterns storhelger – i alla fall när det gäller televisionens programutbud. Men tv-tablån rymmer även en rad andra intressanta programinslag, däribland Peter Birros nya dramaserie. 

I årets jul- och nyårshelgers tv-tablå finner vi både gamla och nya klassiker. Bland de sedvanliga klassikerna återfinner vi bland annat Karl-Bertil Jonssons julafton (SVT1), Tomten är far till alla barnen (TV4) Grevinnan och betjänten (SVT1) och – mitt personliga sorgebarn – Ivanhoe (TV3). Ett annat traditionsenligt inslag är Sveriges Televisions (SVT) programvärd under julafton, som i år är komikern Henrik Dorsin.

Till kategorin nya klassiker hör numera det säsongsavslutande avsnittet av Downton Abbey, vilket sänds lördagen den 27 december i SVT1. Årets säsongsavslutning bådar för spännande upplösningar för intrigerna på det engelska godset. Det är helt enkelt ett måste för samtliga juljästa anglofiler.

Årets upplaga av SVT:s nyproducerade dramaserie för jul- och mellandagarna, Viva Hate, känns på förhand som en av de mest intressanta produktionerna på flera år. I Viva Hate möter vi fyra tonårsvänner som drömmer om att bli rockstjärnor – drömmar som kantas av desperata försök att bli fri från sitt förflutna. Manusförfattaren till Viva Hate är Peter Birro, som tidigare har skrivit manus till bland annat Det nya landet (2000) och Upp till kamp (2007). Birro beskriver själv den nya dramaserien som en tillbakablick till ungdomsåren i Göteborg under tidigt 90-tal. En tidstrogen musikkavalkad är utlovad. Viva Hate sänds med start på juldagen över tre programavsnitt under julen och mellandagarna.

En annan nyproducerad tv-serie är Den fjärde mannen. Serien baseras på Leif GW Perssons kriminalroman En annan tid, ett annat liv vars ramberättelse kretsar kring ockupationen av den västtyska ambassaden i Stockholm 1975. I rollen som säkerhetspolisens operativa chef Lars Martin Johansson återfinner vi – om inte den främsta, så åtminstone den mest frekventa gestaltaren av den svenske kriminalaren – Rolf Lassgård. Den tre-delade kriminalserien har premiär på SVT1 tisdagen den 30 december.

I det stora filmutbudet kring jul- och nyårshelgerna är de två imponerande långfilmsdebutanterna Äta Sova Dö (2012) och Återträffen (2013) värda att bli omnämnda. I Gabriella Pichlers Äta Sova Dö möter vi Rasa som lever tillsammans med sin far i en mindre ort på den svenska landsbygden. Efter att matvaruförpackningsfabriken där Rasa jobbat sedan hon var 16 år genomfört personalneddragningar påbörjas hennes kamp för att få ett nytt jobb på orten. Det är kring detta som filmens huvudtema kretsar. Det är ingen tvekan om att Äta Sova Dö är en stark skildring av dagens villkor på den svenska arbetsmarknaden, i synnerhet för ungdomar.

I Anna Odells Återträffen kombineras dokumentära och fiktiva inslag kring återträffen med hennes tidigare klass – om hon själv skulle ha varit inbjuden. Det är inte utan en säregen stil som filmen närmar sig en rad olika frågor om oss själva. Båda filmerna sänds på SVT den 19 december (Äta Sova Dö) respektive den 4 januari (Återträffen).

Tider och kanaler för helgernas TV

Om man har missat någon tid från SVT så sänder de alla sina program över SVT Play också.

Äta Sova Dö
19 december kl 21:45 (SVT 2)
Karl-Bertil Jonssons julafton
Julafton kl 19:00 (SVT 1)
Tomten är far till alla barnen
Julafton kl 21:00 (TV4)
Viva Hate
Juldagen kl 21:00 (SVT 1)
Downton Abbey
27 december kl 21:00 (SVT 1)
Den fjärde mannen
30 december kl 21:00 (SVT 1)
Grevinnan och betjänten
Nyårsafton kl 19:45 (SVT 1)
Återträffen
4 januari kl 22:00 (SVT 1)


Dela med dig