Sevärd musikal inspirerad av H.P. Lovecraft

Dela med dig

MUSIKAL En shoggoth på taket är en musikal som jag gick på den 20:e september. Den var del av festivalen ”Uma Obscura” 18-21 september och var uppförd av en grupp från Göteborg vid namn ShowGoth. Musikalen har två huvudsakliga inspirationer: Författaren H.P. Lovecrafts noveller och musikalen Spelman på taket. Världen i vilken musikalen utspelas har lånats från Lovecraft, medan musiken kommer från Spelman på taket.

Det är 1930-talet i Arkham, en fiktiv stad i Massachusetts, USA. I staden springer det omkring häxor, halvgalna professorer, gravplundrare, galna kultister, halvmänskliga monster och några få vanliga personer. Huvudpersonerna är de hyfsat vanliga personerna i familjen Armitage. Fadern Henry, modern Marion och deras tre döttrar Prudence, Asenath och Jill. Alla tre döttrarna går och funderar på giftermål, romantik och relationer och vi får följa dem i deras äventyr i Arkham medan föräldrarna försöker se till att de tre får det så bra som möjligt.

De försöker att slå an en ton som är både ryslig och komisk och jag tyckte att de lyckades väldigt bra med den komiska biten. Det var en del internhumor för läsare av Lovecraft, men som tur är förlitar de sig inte på dem. Den svåraste utmaningen var försöket att blanda in skräckgenren. De försöker inte bygga samma sorts stämning som i som Alien och The Thing utan är bygger det snarare på en känsla av obehag och maktlöshet som jag tyckte att de lyckades bra med att bygga upp.

Min favoritkaraktär från familjen är yngsta syskonet Jill. Konsekvenserna av hennes val är stora och hur hon hanterar dem är intressanta. Från skurkarna så måste jag nämna Obed Marsh, en fiskare som har kontakter med havsmonster av någon sort. Han kan säga de mest rubbade sakerna helt utan att blinka, eller ens med en uppfattning om att vad han sa skulle få honom inlåst i fängelse eller på sinnessjukhus. Det som driver extra mycket är såklart att ingen reagerar speciellt starkt på det han säger. Sångerna har jag hört för några år sedan men då på engelska och jag kan med glädje säga att de gjorde ett bra jobb med att översätta och framföra dem.

Slutligen: Jag gick dit med förhoppningen att det skulle vara en rolig föreställning, men smått orolig för dåliga svenska översättningar av sångerna och om de skulle lyckas frambringa några av de dystra känslor och kalla kårar som novellerna för med sig. Musikalen överträffade dock alla mina förväntningar. Shoggoth på taket rekommenderas varmt.

Den sista uppsättningen av ”Shoggoth på taket” sker på Kulturhuset Grand i Uppsala den 1 november i år.

Vad är en musikal?

Det är en teatergenre som även överförts till TV och film. Som teaterform är det nära besläktat med pjäser och opera. Det som skiljer ut musikaler från andra är att man blandar sång, dans och vanligt skådespeleri i samma föreställning och både huvud- och birollsinnehavarna deltar (till bästa förmåga) i alla tre.


Dela med dig