Hundraåringen som klev ut genom fönstret…

Dela med dig

DVD. Jag har varit på bio och sett Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Den är baserad på boken med samma namn. Boken är skriven av Jonas Jonasson och den blev mest sålda bok i Sverige år 2010. Boken är filmatiserad av Felix Herngren och hade premiär på juldagen 2013. Vill du se den idag får du hyra den på DVD.

Historien handlar om Allan Karlsson som precis fyllt hundra, vilket skulle firas på ålderdomshemmet där han bor. Trots sin höga ålder är Allan någorlunda pigg. En massa vänner, journalister och lokalpolitiker skulle komma. Allan tycker egentligen inte om fester utan hoppar ut genom fönstret. Och så börjar saker och ting att hända. Det börjar med att Allan får hålla uppsikt över en resväska medan personen skulle gå på toaletten. I väskan visar det sig vara pengar och sedan rullar allt igång.

Under filmen visas små korta inslag från Allans liv parallellt med själva handlingen. Hans liv visar sig ha varit mycket händelserikt med mycket resor och möten med intressanta människor. Allan visar sig ha haft ett finger med i spelet i ett antal stora historiska händelser under 1900-talet.

Jag tycker filmen var trivsam men den lockade inte till så många skratt. Det var först efteråt, när alla olika delar i handlingen hade sjunkit in, som jag insåg vilken otrolig film det var. Att författa den handlingen kräver verkligen sin person.

Jag jobbar inom äldreomsorgen och ibland brukar vi skoja när vi är oroliga över att en brukare är för självständig. ”Här skulle det kunna bli som hundraåringen som försvann”, brukar vi säga.


Dela med dig