Snabbt och hårt i nummer 71

Dela med dig

Rektangulär löparbana

► I den kinesiska provinsen Heilongjiang har en synnerligen unik löparbana byggts. Till skillnad från den ovala formen av löparbana som vi är vana vid så är denna kinesiska löparbana fyrkantig. Skälet till detta, något märkliga, tilltag var att de ansvariga ville hinna klart i tid innan en ledande representant inom kommunistpartiet skulle komma och inspektera anläggningen. Varför det ansågs lättare att måla en fyrkantig löparbana ovanpå den gamla och slitna – men ovala – banan förtäljer inte historien.

Ej heller varför representanten från kommunistpartiet inte hade något att anmärka på anläggningen…

Tyskland ber CIA lämna landet

► Efter avslöjanden om att tyska statstjänstemän rekryterats av CIA för att spionera och sälja information till USA har den tyska regeringen bett USA att ta hem sin högste CIA-representant i landet. Handlingen ses som en ”diplomatisk jordbävning” som i vanliga fall enbart skulle vidtas mot länder som Nordkorea eller Iran. De nya avslöjandena måste dessutom ses mot bakgrund av skandalen i oktober 2013, då det kom fram att NSA avlyssnat förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

Vän av ordning kanske undrar vad det var för information som USA lyckats köpa? Svar: En parlamentarisk utredning angående tidigare anklagelser om amerikanskt spioneri i Berlin…

Bil blev varm i solsken

► Det är allmänt känt att det är farligt att sitta för länge i en varm bil. Varje sommar rapporteras det om barn och hundar som lämnats i varma bilar för länge av ansvarslösa föräldrar eller ägare. Trots att det borde stå utom varje rimligt tvivel att varma bilar är farliga så bestämde sig några reportrar från Västerbottens-Kuriren att testa hur varmt det blir i en varm bil. Efter en timmes sittande kunde de – föga förvånande – konstatera att det blev alldeles förskräckligt varmt i bilen. ”53,4 grader – efter en timme i bilen” löd rubriken på tidningens förstasida.

Nästa sommar kanske tidningen uppmärksammar sommarens många drunkningstillbud: ”VK testar: Omöjligt att andas – efter en timme under vatten”…

Israel avlyssnade USA

► Tidningen Spiegel har avslöjat att den israeliska underrättelsetjänsten avlyssnat den amerikanske utrikesministern John Kerrys telefonsamtal. Avlyssningen ska ha skett år 2013 när Kerry medlade mellan Israel, palestinierna och arabländerna. Informationen som Israel fått genom att avlyssna Kerrys telefonsamtal användes sedan under förhandlingarna.

Samtidigt gör rykten gällande att NSA satt och lyssnade på de israeler som lyssnade på Kerry…


Dela med dig