Intervju med Konstantin Rogach, läkare från Odessa, Ukraina

Det ukrainska presidentvalet hölls den 25 maj. Valet verkar ha genomförts utan något valfusk i de största delarna av Ukraina. I den två östliga länen Donetsk och Lugansk kunde valet dock inte genomföras efter att s.k. separatister förhindrat valet med argumentet att de två delstaterna nu är ett eget land.

Konstantin Rogach, läkare från Odessa i södra Ukraina kommenterar valet:

– I Odessa var det nästan 50 procent som röstade, vilket är ett ovanligt högt valdeltagande. Många som röstade ville visa att de hade fått nog av allt våld.

– Samtidigt är förtroendet för politikerna extremt lågt. I lokalvalet ställde en ploj-kandidat med namnet Darth Vader upp. Han fick 5 procent av rösterna. Lika mycket som Svobodas kandidat fick i presidentvalet.

Fanns det grupper som bojkottade valet?

– Säkert många individer. Min egen pappa, som röstade i förra valet, bojkottade det här valet. Han är pensionerad överste från den sovjetiska armén och tycker att Ukrainas självständighet förstört armén.

– Själv har jag stött protesterna på Maidan. Janukovitj stal från folket. Jag känner själv en mindre företagare som fick besök av representanter från myndigheterna som krävde att han skulle ge bort halva sitt företag. I det här valet röstade jag på Gritsenko, som tidigare var med i Julia Timoshenkos parti.

Över 40 människor dog när de ryskvänliga demonstranternas tältläger sattes i brand i Odessa. Hur har det påverkat människor i Odessa?

– Idag är dödssiffran över 50, sedan flera av de skadade avlidit på sjukhus. De flesta dog sedan fackföreningarnas hus, där de sökt skydd, sattes i brand. Min egen före detta svåger brändes inne. Jag fick identifiera honom på bårhuset.

– Branden var en chock för Odessa. Vi har en historia som en tolerant och mångkulturell stad. Här bor över hundra olika nationaliteter. Före branden hängde ukrainska, och en del ryska flaggor, ut längs husväggarna beroende på vilken sida folk stödde i konflikten. De flesta av dessa flaggor försvann efter branden. Många har helt sluta att prata om konflikten.

– Ingen är ännu ställd inför rätta för mordbranden, vad jag vet. Men alla offrens familjer har utlovats 200 000 grivna (ca 120 000 kr) av regionparlamentet.

Läs även:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *