Politikerpensionerna sänks

Dela med dig

Efter en förändring i rekommendationerna från SKL talar det mesta för att Umeå kommun kommer att ändra reglerna för pensioner till politiker.

Tidigare har politiker som varit heltidsarvoderade eller innehaft en betydande deltidstjänst kunnat få ut pension från 50 års ålder och fram till ålderspensionen vid 65 – utan krav på att söka något nytt jobb. Vänsterpartisten Eva Arvidsson förlorade en maktstrid i sitt eget parti 2006 och valde då självmant att hoppa av politiken. Hon har sedan dess plockat ut stora pengar ur kommunens pensionskassa. År 2012 erhöll Arvidsson 228 780 kronor.
– När jag arbetade som politiker försökte jag få bort den här förmånen. Nu sitter jag här i dag och använder mig av den, konstaterade Eva Arvidsson i en intervju 2011 (SR).

Politikerpensioner i Umeå

En annan ”pensionsjätte” är den tidigare moderaten, tillika förkämpen för arbetslinjen, Anders Sjölund. Sjölund fyllde 65 år under 2013 och kan sedan dess inte plocka ut den särskilda politikerpensionen. Sjölund utmärkte sig tidigare genom att plocka ut politikerpension, samtidigt som han hade andra inkomster. Under 2009 plockade moderaten ut 15 000 kronor per månad från Umeå kommun – samtidigt som han kunde räkna på inkomster från kapital på över 14 miljoner kronor.

– Den [politikerpensionen] var värdefull den första perioden kan man säga. Men sen har jag varit lyckosam i affärer de sista tre-fyra åren och det har jag ju levt ganska bra på kan man säga, kommenterade Anders Sjölund till Sveriges Radio år 2011 från sin bostad i Alicante, Spanien.

Arbetarpartiets Jan Hägglund välkomnar förändringen av pensionssystemet för politiker. Nästa steg, enligt Hägglund, är att sänka lönerna för de högsta politikerna.
– Som politiker ska man dela sina väljares villkor. Sänkta politikerlöner skulle spara en del pengar åt skattebetalarna, men det skulle också skapa en atmosfär där de förtroendevalda stod närmare kommunens anställda och brukare.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.