Ukrainska partier och viktiga personer

Dela med dig

Regionernas parti: Ett borgerligt parti med knytningar till stål- och kololigarkerna i östra Ukraina. Leddes av Viktor Janukovitj som valdes till president år 2010, men som nu flytt till Ryssland. Regionernas parti har profilerat sig som ett parti som försvarar de rysktalandes rättigheter och har störst stöd i södra och östra Ukraina. Traditionellt har Regionernas Parti ansetts stå nära Ryssland.

Fäderneslandsförbundet (Batkivsjtjyna): Det största borgerliga oppositionspartiet mot Janukovitj leds officiellt av Julia Tymosjenko. Tymosjenko tillskansade sig en enorm förmögenhet genom att tack vare politiska kontakter bli mellanhand för handel med gas från Ryssland. Trots att hon tillbringat tre år i fängelse för ekonomisk brottslighet är hon fortfarande en av landets förmögnaste. Tymosjenkos vikarie under fängelsetiden var Arsenij Jatsenjuk. Jatsenjuk är nu premiärminister i den nya övergångsregeringen. Tymosjenkos politiska framtid är i dagsläget oviss. Fäderneslandsförbundet stöder ett närmande till EU och har de senaste åren underblåst nationalistiska strömningar.

UDAR: Ett nytt parti som skapats kring Vitalij Klytjko, världsmästare i tungviktsboxning. Udar är ett populistiskt borgerligt parti med kamp mot korruption högt på dagordningen. Klytjko spelade en framträdande roll under protesterna på Majdan och är en av favoriterna inför presidentvalet den 25 maj. UDAR står nära EU/Tyskland samt gasmiljardären Dimitro Firtasj, som också äger åtta TV-kanaler.

Svoboda (Frihet):  En ultranationalistisk och högerextrem rörelse. Partiet hämtar bl a sin inspiration från politiska rörelser som samarbetade med den tyska ockupationsmakten under Andra Världskriget. Svoboda fick över 10 % av rösterna i valet 2012 efter att ha ingått i en form av valsamarbete med Fäderneslandsförbundet och UDAR. Samarbetet innebar bl a att partierna delade upp vilka valkretsar man skulle ställa upp i. Svoboda bildades 1991 och hette då ”Socialnationalistiska partiet”. Sedan dess har partiet, likt ett ukrainskt SD, försökt att bli mer rumsrent – vilket bl a har lett till att partiets väpnade gren har lämnat organisationen. I partiets program är nationalism och populistisk kritik mot etablissemanget sammanhållande element.

Kommunistpartiet: Bildades 1993 ur resterna av det gamla sovjetiska kommunistpartiet och har kvar sina företrädares nära kopplingar till Ryssland. Fick 13 % i parlamentsvalet 2012. Under protesterna mot Janukovitj stödde partiet presidenten ända till slutet. Kommunistpartiet har t.o.m försökt organisera demonstrationer till stöd för att Ukraina ska ansluta sig till Putins tullunion tillsammans med Ryssland, Vitryssland och Kazakstan. Detta har gjort att partiet i vissa kretsar närmast anses bestå av landsförrädare.

Läs även:


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.