Putin, Ryssland och Krim

Dela med dig

Putin är extremt oroad över att hans bakgård har destabiliserats. Även om ett krig är osannolikt så har Ukraina blivit en internationell angelägenhet som skapat spänningar mellan stormakterna. 

Krim var faktiskt ryskt fram till år 1954 när Chrusjtjov gav bort det till Ukraina (Ukraina var en del av Sovjetunionen vid denna tidpunkt). Majoriteten av invånarna på Krim ser sig själva som ryssar, medan minoriteten av krimtatarer vänder sig till Kiev för beskydd.

USA har pressat EU för att det ska agera i USA:s intresse. Detta då USA själva inte kan påstå sig ha några intressen att försvara i regionen. USA kräver sanktioner men de flesta EU-länder vill inte vidta några. Den brittiska regeringen vill t.ex att London ska fortsätta att vara en plats där ryska miljardärer kan gömma sina stulna pengar, medan de köper palats och skickar sina barn till de finaste privatskolorna i Storbritannien. Så EU vill ha en diplomatisk lösning på krisen, vilket innebär att göra ingenting.

Ett skäl till att EU är mindre stridslystet än USA beror på att Tyskland köper en tredjedel av sin olja och gas från Ryssland (som är en stor handelspartner). Tyskland har tidigare lagt sig i uppdelningen av det forna Jugoslavien. De såg till att göra Slovenien och Kroatien till lydstater och försökte skaffa sig fördelar mitt i allt kaos – med katastrofala konsekvenser för dessa länder.

Frågorna som rör den nuvarande konflikten i Ukraina är komplicerade. USA:s prestige kommer troligen att försvagas om Ryssland förmår hävda sin makt över regionen. Ryssarna har tagit över Krimhalvön. De kan behålla kontrollen över området militärt och de har en majoritet av lokalbefolkningen bakom sig. USA är den mäktigaste imperialistmakten i världen. Men betyder detta att vi ska kasta oss i armarna på Ryssland? Nej. Ryssland är också ett kapitalistiskt land och även Putin bedriver ett hänsynslöst maktspel i regionen. Rysk nationalism piskas upp bland befolkningen i östra Ukraina och på Krim. Dessa viftar nu med ryska flaggor. Det finns inget progressivt med detta.

Läs även:


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.