Sverigedemokraternas bidragsfusk

Dela med dig

Sverigedemokraterna har fuskat med bidragen. Hösten 2010, strax efter att SD blev invalda i riksdagen, fick partiet bidrag utbetalade för ett kvinnoförbund som inte existerade.

SD hade just genomfört en kostsam valrörelse och hade dåligt med tillgångar i partikassan. I detta läge fick partiet reda på att politiska partier har rätt att söka ett särskilt bidrag om de har ett separat kvinnoförbund. Något sådant hade inte SD, men det hindrade dem inte från att söka. Det var bråttom. Ansökan skulle vara inlämnad senast 31 oktober. Då valde några i den högsta ledningen, bl a partiledare Jimmie Åkesson, att förfalska ett årsmötesprotokoll för ett icke-existerande kvinnoförbund. Med detta protokoll och en bedräglig ansökan som grund lyckades SD få drygt 1,4 miljoner kr i bidrag!

De som fattade beslutet att skicka iväg en ansökan på felaktiga grunder var Jimmie Åkesson, dåvarande ekonomichefen Per Björklund och dåvarande kanslichefen Daniel Assai. Assai lämnade senare partiet och är den som nyligen har avslöjat dessa uppgifter för offentligheten. I mitten av 2011 startade SD faktiskt ett kvinnoförbund (sju månader efter sin bidragsansökan), men enligt reglerna går det inte att söka stöd för ett sådant förbund i förväg, innan det existerar.

Enligt reglerna ska de bidragspengar som betalas ut till partiernas kvinnoförbund användas till just kvinnoförbundets verksamhet. Sverigedemokraterna hade i sin ursprungliga ansökan skrivit att bidraget skulle till ”SD-kvinnors nätverk”, men när man senare skulle komplettera sin ansökan ströks detta över med tipp-ex och man skrev istället ”Sverigedemokraternas kvinnoförbund”. Detta för att kunna få pengarna direkt utbetalade till partikassan. På så sätt har SD kunnat använda pengarna precis som de har velat och inte till (det då ännu icke-existerande) kvinnoförbundets verksamhet. Även detta är ett bedrägligt agerande. Aftonbladet har tagit del av en mailkonversation där flera av de ledande kvinnorna i partiet diskuterar hur de ska bära sig åt för att ansökan ska se så äkta ut som möjligt och hur de ska bära sig åt för att få pengarna till just partikassan – ett medvetet brott mot regelverket som finns kring detta bidrag.

Det är ironiskt att det är just SD som har bidragsfuskat, sett mot bakgrund av allt tal om att invandrare bara lever på bidrag och parasiterar på skattebetalarnas pengar. Samtidigt visar bidragsskandalen att SD lagt sig till med samma fuskarmentalitet som finns inom övriga riksdagspartier. SD blir allt mer en del av det etablissemang som de säger sig vara emot. Och vad var annat att vänta?


Dela med dig