Alliansen har misslyckats – Ta strid för jobb och välfärd 2014

Dela med dig

Alliansregeringens misslyckande efter snart åtta år vid makten blir allt tydligare. Arbetslösheten är lika hög eller högre än under Göran Perssons sista år som statsminister. Klyftorna mellan rika och fattiga har ökat snabbare i Sverige än i något annat OECD-land. Manegen borde vara krattad för en socialdemokratisk seger i valet den 14 september i år. Men så länge Löfvens socialdemokrater inte kan presentera något verkligt alternativ till Alliansens politik är valresultatet fortfarande en öppen fråga. 

Socialdemokraterna har pekat ut jobben och skolan som sina två viktigaste frågor i valet. Detta är två områden som Alliansen satsat mycket prestige på, men där resultatet blivit ett fiasko. Den stora internationella skolundersökningen PISA visade att de svenska elevernas resultat försämrats kraftigt under 2000-talet. När det gäller jobben så har inte ens regeringens egna experter kunnat bevisa att satsningarna på jobbskatteavdrag, sänkt restaurangmoms, sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar, med mera, har haft någon större inverkan på sysselsättningen.

Men de alternativ som Socialdemokraterna presenterar skiljer sig inte nämnvärt från Alliansens politik. Löfven har lovat att en S-ledd regering kommer inte att avskaffa jobbskatteavdragen. Friskolesystemet, som av många pekas ut som en av de viktigaste faktorerna bakom de försämrade kunskaperna i skolan, får vara kvar även om S vinner valet. I praktiken kommer Löfvens socialdemokrater att fortsätta Reinfeldts politik om de tar över regeringsmakten.

I detta nummer av Nya Arbetartidningen påbörjar vi ett bokslut över effekterna av Alliansens snart åtta år vid makten. På mittuppslaget kan du läsa om hur åtta år med alliansregeringen inte inneburit något för att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors inkomster. Du kan också läsa om hur jobbskatteavdraget och sänkta ersättningar för bl a sjuka och arbetslösa har gjort att inkomstskillnaderna i Sverige ökar snabbare än i något annat land av 34 jämförda länder i västvärlden.
– Om den här utvecklingen fortsätter i 5-10 år till kommer Sverige inte längre att vara ett jämlikt skyltfönster bland OECD-länderna, kommenterar en analytiker på OECD de ökande klyftorna i Sverige.
Om Löfven, precis som Reinfeldt, också böjer sig för de globala marknadskrafterna så riskerar OECD:s analys att bli sann.

Reinfeldts regering måste fällas på valdagen den 14 september. Men valdagen är bara en av 1461 dagar på fyra år. En andra uppgift är därför att bygga upp stridbara lokala fack på arbetsplatser runt om i Sverige. Detta för att ta strid mot den högerpolitik som även en S-ledd regering kommer att driva efter valet. Denna uppgift måste påbörjas redan nu.

Läs även:


Dela med dig
Redaktör

Din e-postadress kommer inte publiceras.