Ukrainas oligarker

Dela med dig

Ukraina, som är ett av Europas fattigaste länder, är samtidigt hemland för flera av världens rikaste privatpersoner. Oligarker kallas dessa personer, som ofta gjorde sig stora förmögenheter i spåren av privatiseringar och laglöshet när det stalinistiska samhällssystemet föll samman. Oligarkernas förmögenheter bygger ofta på råvarutillgångar som privatiserats långt under marknadsvärdet. De har ofta ett stort inflytande över rättsväsende och politiska beslut – något de använder sig av i kampen mot konkurrerande affärsintressen. Oligarkernas maktkamp, mot varandra och mot statsapparaten, är en orsak till den instabilitet och de djupa motsättning som präglat ukrainsk politik sedan självständigheten 1991.

Rinat Akhmetov ses allmänt som sponsor till presidenten Janukovic, och Regionernas Parti. Ahmetov är god för uppåt 180 miljarder kronor och blev uppmärksammad 2011 för att ha köpt ett litet kryp-in i London för 221 miljoner dollar. Lägenheten var världens då dyraste bostadsrätt. Akhmetov, som har ett ursprung inom kriminella nätverk, har blivit rik inom gruv- och stålindustrin där tidigare statligt ägda anläggningar på något sätt råkat hamna i hans händer. 2004 såldes stålverket Kryvorizhal av staten till Akhmetov och kompisen Viktor Pinchuk för 800 miljoner dollar. Affären revs dock upp och stålverket såldes senare till utländska bolag för 4,8 miljarder. Akhmetov äger också fotbollslaget Shachtar Donetsk, två tidningar, ett antal banker och försäkringsbolag.

Viktor Pinchuk är gift med den före detta presidentens dotter. Hans förmögenhet uppskattas till drygt 27 miljarder kronor. Pinchuk har blivit rik inom stål- och pipelinebranschen. Han äger fyra TV-kanaler och en stor tidning. Pinchuk har på sistone, tillsammans med sin svärfar och förre presidenten Kuchma, stött Ukrainas närmande till EU. Hur Pinchuk ställer sig till demonstrationerna i Kiev är oklart.

Igor Kolomoyski har en förmögenhet på cirka 30 miljarder kronor. Kolomoyski äger en av landets största banker och flera flygbolag. Dessutom har han intressen inom stål- och energibranschen. Kolomoyski har beskrivits som en av de viktigaste sponsorerna för Ukrainas officiella oppositionspartier UDAR och Julia Timoschenko. Timoshenko gjorde sig för övrigt en stor förmögenhet på att monopolisera gashandeln mellan Ryssland och Ukraina.

Läs även:


Dela med dig