Recept: Mammas lussebullar

Dela med dig

Här kommer ett lussebullsrecept som jag fått av min mamma. Och ärligt talat så finns det inga godare lussebullar än dessa.

För 30-40 st lussebullar
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar (ungefär 1,5 paket brukar bli bra)
2 paket saffran
2 dl vit sirap
1 tsk salt
1 ägg
1 1/2 liter mjöl
Till pensling
Ägg och russin.

Stötta saffran i mortel tillsammans med lite socker för att få fram smaken mer. Om man vill köra riktigt hardcore så tillsätter man lite vatten och låter det stå några timmar, men så mycket tid har man sällan i julstöket. Man kan även tillsätta lite cognac och låta stå. Men återigen – tid! Det räcker gott att stötta med socker i mortel.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, rör ner mjölken och se till att det är fingervarmt, ca 37 grader. Häll över smör- och mjölkblandningen på jästen och rör om tills jästen löst sig. När alla klumpar är borta tillsätt sirap (den hemliga ingrediensen), ägg, saffran och salt. Rör ihop. Tillsätt sedan mjöl allt eftersom, tills du har en mjuk och smidig deg.

Låt jäsa under duk i 40 min. Baka ut degen. Låt jäsa 30-40 min igen – under duk. Dekorera med russin och pensla bullarna med ägg (här kan också vara hardcore och förvälla, alltså blötlägga, russinen så att de inte ska suga upp vätska från degen men det behövs oftast inte).

Grädda 5 min i ugnen på 225 grader. KLART! Ät och njut. Och kom ihåg att lussebullar med kesella förvisso kan vara gott, men inget slår lussebullar med sirap!


Dela med dig