Filmtipset: Vi är bäst

PRESSBILD
Dela med dig

”Vi är bäst” utspelar sig i Stockholm under åttiotalet. Det är en varm, gripande och rolig film med tre 13-åriga punktjejer (Bobo, Klara och Hedvig) i huvudrollerna.

När de tre startar ett punkband har de alla odds emot sig – de har ingen direkt musikalisk begåvning och dessutom säger alla att punken är död. Men tjejerna sliter ändå på och ger sig inte. Precis som i livet självt finns ingenting som är svart eller vitt i filmen. Inga tydliga hjältar eller skurkar.

Filmens handling skildrar vardagen för tjejerna på ett trovärdigt sätt. Man märker att de är arga. Exempelvis på att tjejer inte ”får” bete sig hur som helst och spela i punkband.

Filmen är trovärdig. Folk som var med får återuppleva åttiotalet. Själv påmindes jag om hur det var när man kunde få se de enorma punkfrisyrerna på stan – en del var riktiga konstverk. Lukas Moodyson har gjort en mycket bra film. Gå och se ”Vi är bäst”!


Dela med dig