Snabbt och hårt i nummer 58

Dela med dig

Biståndsminister fick bistånd

► Före detta biståndsministern Gunilla Carlsson fick åren 2009-2012 sina löner utbetalda med biståndspengar. För Carlsson handlade det om en månadslön på 121 000 kronor. Utrikesdepartementet räknade av kostnaden på biståndsbudgeten och kunde på så vis få mer pengar. Sammanlagt rör det sig om 20 miljoner kronor, pengar som borde gått till att bekämpa fattigdom. Carlsson lämnade sin post i mitten av september, innan avslöjandet. Vid en presskonferens berömde statsminister Reinfeldt hennes insats som minister.
– Gunilla Carlsson har fört in en ny syn på biståndet. Det hon har stått för har väckt respekt och rönt uppmärksamhet internationellt, citerades Reinfeldt säga i DN.
”Ny syn” kan man onekligen säga. Jimmie Åkesson skulle vara stolt…

Livets ord och Ja till livet

► I mitten av september presenterade Reinfeldt sin nya regering. Det var många som höjde ögonbrynen över Elisabeth Svantesson, ny arbetsmarknadsminister. Svantesson, som har ett förflutet inom den kristna sekten Livets Ord, har bland annat byggt sin politiska karriär som rabiat abortmotståndare. Under 1990-talet var hon informationssekreterare i abortmotståndarorganisationen “Ja till livet”. I samband med en demonstration mot abort 1995 blev hon intervjuad av DN och berättade då att hon sett en film om en abort där hon tyckt sig se hur ”fostret hade format munnen till ett tyst skrik”.
Svantesson skulle inte vara den första i Livets Ord att se syner…

Insidermannen Billström

 Fler av Reinfeldts ministrar är i blåsväder. Migrationsminister Tobias Billströms aktieaffärer utreds för närvarande av Ekobrottsmyndigheten. Skälet är att Billström köpte 30 000 aktier i gruvbolaget Northland Resources fem dagar efter att regeringskansliet fått information om att statliga LKAB planerade en möjlig räddning av företaget. Nu har Billström visserligen inte tjänat några pengar med sina eventuella insiderkunskaper – Northlands aktier har sjunkit brant sedan Billström köpte.
Detta visar på en sak: Billström kan inte tjäna pengar, ens med insiderkunskaper. Kanske skulle ha ansöka om en slant ur biståndsbudgeten…

Cheferna drar ifrån

► Tidningen Arbetet har kartlagt löneutvecklingen för en rad yrkesgrupper under 2000-talet. Sedan millennieskiftet har genomsnittslönen för direktörer ökat med 28 600 kronor per månad. En lokalvårdare, däremot, har endast fått 5 300 kronor mer i månaden sedan år 2000. I snitt har lönen ökat med 8 900 kronor i månaden.
Samtidigt så har det skett en utveckling inom bland annat äldreomsorg och hemtjänst som inneburit att knegarna fått ta över allt mer administrativa chefsuppgifter, exempelvis schemaläggning.
Gärna chefens arbetsuppgifter, men då ska det vara till chefens lön…

Bygger koloni på Mars

► Det nederländska företaget Mars One ska bygga en koloni på planeten Mars. Företaget sökte fyra frivilliga som skulle åka iväg och bygga bostäder och fritidsanläggningar. Planerad avfärd är år 2022 och resan är enkel väg… Tyvärr gick ansökningstiden ut 31 augusti.En besvikelse för alla oss som velat placera al-Assad, Berlusconi och Lukasjenko där, doing hard labor…


Dela med dig