30 gästarbetare skjutna i Grekland

Dela med dig

Förmän öppnade eld mot 200 gästarbetare vid en jordgubbsodling på den grekiska halvön Peloponnesos. Arbetarna, de flesta från Bangladesh, hade samlats till en protest för att få utebliven lön för sex månaders arbete.

Runt 30 personer skadades vid skottlossningen, varav fyra allvarligt.  Polisen har häktat tre förmän, samt plantageägaren, för mordförsök och olaga vapeninnehav. Händelsen är den senaste i upptrappningen av våld mot invandrare i Grekland. Enligt en kartläggning gjord av ett antal människorättsorganisationer skedde 154 överfall mot invandrare i Grekland år 2012. Det verkliga antalet är troligen betydligt högre eftersom många invandrare inte vågar polisanmäla eller för att anmälningar inte tas emot av polisen.

Vanligast är attackerna i Atens invandrartätaste förorter och mest utsatta är muslimer. Attackerna sker ofta på allmänna platser och utförs av grupper av svartklädda män, ofta beväpnade – ibland med kamphundar. Enligt rapporten deltar poliser allt oftare i överfallen. Det ökade våldet sker mot bakgrund av att nazistpartiet Gyllene Grynings stöd ökar i opinionen.

Men rörelsen bort från demokratin är bredare än bara det lilla nazistpartiets supportrar. Enligt en undersökning i tidningen Eleftherotypia anser 59 procent av de tillfrågade att säkerhetsläget var bättre under juntatiden 1967-1973. 46 procent anser att de hade en högre levnadsstandard under juntan.

Samtidigt finns också ett folkligt motstånd mot den allt mer radikaliserade högern. En köpbojkott mot jordgubbar från den by där arbetarna sköts har inneburit att plantageägarna tvingats söka hjälp hos den grekiska regeringen. Ilskan mot skjutningen har också tvingat myndigheterna att snabbt arrestera de ansvariga för dådet. Inrikesministeriet undersöker också möjligheten att ge permanent uppehållstillstånd till de skjutna arbetarna.

En videoupptagning från händelsen finns på tidningen Ekathimerinis hemsida.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.