Tre böcker om trädgårdsodling

Dela med dig

BOKTIPS. Utbudet av trädgårdsböcker är enormt och spännvidden är stor, från trista faktaböcker med latinska växtlistor som för tankarna till glosförhören i skolan till glossiga kaffebordsböcker där trädgård lanseras som en medelklassigt perfekt livsstil. Nya Arbetartidningen har dykt ner bland dyngstavarna och rensat ut tre läsvärda böcker om självhushållning.

”Min första framgång var palsternacka, det blev lagom till smakportioner för lilla Vanja, vi kokte dom och körde dom i mixer, blandade sen med bröstmjölk. Det var min första lilla seger över det här jävla samhället.”

Den gamle vänstertrubaduren Stefan Sundströms dotter smackade säkert belåtet med munnen för det finns ju inget godare än nyskördade grönsaker från den egna täppan. Det är färskheten som gör det, man drar upp något så simpelt som en morot ur myllan, torkar hjälpligt av jordresterna på byxbenet och hugger i. Krispigheten smäller som ett pistolskott och smaklökarna hänger omedelbart på repet, morotens sötma och karaktär går på knock direkt. Det är något helt annat än trästockarna man köper i affären den här tiden på året. Stefan Sundström bestämde sig för att bli självförsörjande efter Tjernobyl. Han har fortfarande samma mål i sikte även om han insett att det är i det närmaste omöjligt i dagens värld. I boken ”Stefans lilla gröna” (ETC förlag, 2010) delar han med sig av sin sköna och avslappnade inställning till odling.

Den engelske trädgårdsmästaren John Seymour ser på självhushållning från en lite annorlunda synvinkel. Han är mer engelsk tweed än förortspunk. Hans klassiker ”The self-sufficient gardener” (”Självhushållning i trädgården”, BonnierFakta, 1982) från 1978 har visserligen ett irriterande von oben-perspektiv som sipprar fram mellan raderna nu och då, men om man bortser från det är den en oumbärlig handbok för den som vill bli självförsörjande på riktigt. Seymour förespråkar djupsängsmetoden (gräv djupt och gå aldrig på sängen) som, enligt honom, bör kunna producera fyra gånger så mycket per ytenhet som en konventionell odlingsbädd. Perfekt för den som inte har så mycket svängrum i trädgården. Några av illustrationerna i boken är dessutom störtsköna.

En annan bok som utgår från begränsad tillgång till odlingsmark är Ulrika Flodin Furås ”Gatsmart odling” (Natur & Kultur, 2012). I den beskriver hon hur du kan göra för att hitta odlingsyta mitt i staden: se dig omkring och odla där du bor, går och står. I ett reportage får vi följa en av gerillaodlingens förgrundsfigurer Richard Reynolds (som skrivit boken ”On guerilla gardening” och har en blogg i ämnet) på en av hans nattliga odlingsräder i London. All stadsodling är inte gerillaodling; Ulrika Flodin Furås ger massor av matnyttiga tips på hur du kan maximera avkastningen på din kolonilott, inne i lägenheten eller på din lilla balkong. Varför inte odla på höjden eller göra din egen balkongvariant av Babylons hängande trädgårdar? Vertikal odling, längs väggarna, och air plants är två av vårens trender i trädgården.


Dela med dig