Protestuttalande antaget på Kommunals årsmöte i Umeå

Dela med dig

Kommunals medlemmar i Umeå kommer att uppvakta kommunledningen med bland annat krav på ökad personaltäthet och nej till delade arbetspass. Detta beslutades på Kommunals årsmöte efter en motion från Åsa Eriksson, som jobbar på Dragonens äldrecenter, och Anna-Lena Wilhelmsson, som jobbar på Öbacka gruppbostad.

Motionen krävde att sektionen startar en namninsamling mot nedskärningar och sämre arbetsvillkor inom äldreomsorgen. Namninsamlingen skulle sedan överlämnas kollektivt  till kommunfullmäktige.

Sektionsstyrelsen menade att någon form av protest var bra men att en namninsamling skulle ta för lång tid. Istället ville man anta ett protestuttalande. Åsa Eriksson, en av de som skickat in motionen, menade att en namninsamling som sprids på arbetsplatserna vore bra för den mobiliserande effekt som blir av att många görs medvetna om protesten tack vare listorna. Beslutet blev till slut att göra ett protestuttalande.

– Det känns bra att vi antagit ett protesuttalande och framförallt att Kommunals medlemmar ska mobiliseras till en överlämning till kommunfullmäktige, kommenterar Åsa Eriksson. Nu gäller det bara att vi hjälps åt att mobilisera så många som möjligt till namnöverlämningen

Protestuttalandet lyfter en rad viktiga krav. Bland annat tas rätten till heltid upp och krav på arbetsgivaren att inte missbruka visstidsanställningar.
Dessutom säger man nej till ökad helgtjänstgöring och delade arbetspass.
– Det är oerhört bra att dessa krav finns med. Under det senaste året har det funnits en trend att Umeå kommun försökt försämra våra scheman. Precis samma sak händer i många andra kommuner, säger Åsa Eriksson.

Det viktigaste kravet är ändå ökad personaltäthet, anser Åsa Eriksson.
– Under den senaste månaden har man tagit bort nattpersonal på bland annat mitt boende. Har vi inte tillräckligt med personal drabbas alla. Boende, anställda och anhöriga. Det måste bli ett stopp för alla nedskärningar.


Dela med dig