Grekland: En nazistisk reservarmé skapas

Dela med dig

Det grekiska partiet ”Gyllene Gryning” (GG) är någonting helt annat än Front National i Frankrike eller British National Party i Storbritannien. GG är ett nazistiskt parti, med paramilitära avdelningar, organiserade bl a inom den lokala polisen i Aten! Partiets genombrott kom i samband med valet i maj 2012 då det fick sju procent av rösterna och 21 av de 300 platserna i parlamentet. Detta ska jämföras med valet 2009, då partiets resultat låg på 0,31 procent. Denna skrämmande artikel utgör
 den andra i en serie om Grekland. I nästa nummer skriver vi om behovet av en enhetsfront, en obegränsad generalstrejk och dubbelmaktsorgan.

Gyllene Grynings huvudfrågor 2012 utgjordes av motståndet mot invandringen och mot den låneuppgörelse som flera andra grekiska partier ingått med vad många uppfattar som ”stormakten” EU. Parallellerna mellan GG och de tyska nazisterna på 30-talet är slående. Hitler riktade nazismens hat mot judar (invandrare) och mot villkoren i Versailles-freden som dåtidens stormakter påtvingat Tyskland efter Första Världskriget – villkor som drabbade vanliga tyskar ohyggligt hårt. I gårdagens Tyskland och i dagens Grekland handlar nazismens budskap om en kombination av hets mot invandrare (eller judar) och om en, till extrem nationalism uppiskad och förvriden, berättigad kritik mot villkor som utländska ”stormakter” påtvingat den egna befolkningen. Och i båda fallen verkar budskapet fungera.

Gyllene Gryning är redan idag ökända för våldsamma attacker mot invandrare. Deras stormavdelningar, bestående av  organiserade slagskämpar enligt nazistisk 30-talsmodell, utgör ett växande fysiskt hot. Ett makabert exempel: Den 6/2 i år togs sjukhuset i grekiska Tripoli över av 30-50 medlemmar i GG. Beväpnade med påkar, iklädda militäruniformer, sökte de igenom sjukhuset. Målet var invandrare och papperslösa. Truppen från GG tvingade alla på sjukhuset – personal, patienter och andra – att visa legitimation. Man tog sig vidare rätten att förhöra alla om deras nationalitet och ställa frågor om ifall någon ”träffade invandrare”. Räden avslutades med att fyra personer som inte ansågs ha rätt att befinna sig på sjukhuset kastades ut. En sådan aktion hade varit omöjlig om inte makthavare inom polis och militär sett mellan fingrarna!

Makthavarnas samarbete med nazistpartiet underströks av vad som skedde dagen efter GG:s övertagande av sjukhuset i Tripoli. Eleni Siourouni, sjukhusets direktör, trädde fram i en intervju tillsammans med representanter för GG! Direktören förklarade att hon delade partiets mål att ”begränsa problemet med illegalt arbete”. Och hon t o m tackade för ett ”gott samarbete”!

Efter massiva protester från fackföreningar, läkarförbundet i området, socialistiska SYRIZA och kommunistiska KKE tvingades Eleni Siourouni att avgå. Detta gemensamma agerande mellan SYRIZA och KKE är något vi ska återkomma till i nästa del av artikelserien.

Gyllene Gryning – del av statsapparaten
Det existerar också en organiserad cell av nazistiska Gyllene Gryning inom den lokala polismyndigheten i Aten. Dess kodnamn är ”Grupp K”! Uppgifterna kommer från fackföreningen för de anställda inom Atens kommun. Facket uppger vidare att ”Grupp K” både är känd och tolererad av de lokala myndigheterna inom Atens kommun; att gruppen åtnjuter särskilda privilegier; att de är specialiserade på området ”illegal handel” som berör många invandrare. GG:s cell – Grupp K – inom den lokala polisen i Aten – genomför också gemensamma insatser tillsammans med den nationella grekiska polisen.

Tidningen ”Efimerida ton Sintakton” har tittat närmare på dessa uppgifter. Ordföranden i facket för de kommunalanställda berättade att en av deras medlemmar hade attackerats av folk från Gyllene Gryning som organiserade Grupp K-cellen. Detta efter att fackmedlemmen hade gått i polemik med nazisterna på ett stormöte polisen i Aten arrangerat den 5 febr. GG har en stark grupp inom polisen, på kanske upp till 150 personer, som samarbetar med patrullerande poliser och med motorcykelpoliser. Den facklige medlemmen hade blivit trakasserad av nazicellen för att han berättat för media och var rädd.

Annan information som inkommit till nämnda tidning, från partiet ANTARSYA samt från kommunledningen, innehöll  en lång rapport om Grupp K-cellen. Det framgick att nazicellen inom polisen verkade agera på ett parastatligt sätt. Citat: ”Gruppen har varit aktiv informellt under en lång period, utan att vara underställda den lokala polisens ordningsregler och hierarki. Det är tydligt att denna grupp har tolererats av både den tidigare och den nuvarande borgmästaren”.

Grupp K grundades efter att ett annat extremt högerparti lanserat en kampanj kallad ”Stoppa den illegala handeln”. Denna utvecklades sedan till en rasistisk människojakt där högerextremister, beväpnade med påkar, misshandlade invandrare. Grupp K verkar också ha agerat utan att ha varit underställd polisledningen. Först nyligen har en ”uppsyningsman” över nazicellen tillsatts. Men cellen har inte upplösts. Hela historien kring Grupp K inom Atens lokalpolis visar på en ytterst allvarliga utveckling. Det grekiska statsmaskineriet infiltreras av nazister – på civil sjukhusnivå och inom våldsapparaten. Gyllene Gryning tillåts, med myndigheternas goda minne, att skapa beväpnade halv-militära styrkor som står under ett nazistiskt partis kontroll (precis som Hitlers SA). Slutligen ser vi hur nazi-cellen inom polisen redan börjat trakassera medlemmar i facket.

Det är varje socialists uppgift att lära sig följande från historien: oavsett om fascistiska och nazistiska rörelser till en början vinner sympatisörer genom att hetsa mot judar och invandrare så är deras främsta, historiska, uppgift att krossa fackföreningar, socialistiska organisationer och arbetarpartier. I Grekland har vi just sett början på denna process. Slutligen kan vi tillägga att Giorgos Anagnostopoulos, statsborgarråd med ansvar för polisfrågor, inte kunde bortse från möjligheten att en sådan fascistgrupp existerar fast han själv inte kände till den och bad att de som hade bevis att överlämna dessa. Problemet är att dessa personer riskerar att bli förhörda av just polisen i Aten…

 


Dela med dig