Stort varsel på Element Six i Robertsfors

Dela med dig

Industrikommunen Robertsfors skakas av beskedet att ortens största företag, Element Six, vill varsla cirka femtio av totalt 148 anställda om uppsägning.

Företaget, som tillverkar ytor beklädda med syntetiska diamanter, drabbades hårt av krisen 2008-2009 men har under de senaste åren gått från 67 till 148 anställda. Dessutom har mellan 10 och 70 visstidsanställda arbetat på företaget under perioder. 50 industrijobb på en ort som Robertsfors motsvarar ca 1000 jobb på en ort med 100 – 150 000 invånare.

En anledning till den kraftigt ökade personalstyrkan efter krisen 2009 är att den multinationella ägaren flyttat produktion till Robertsfors från bland annat Irland och Sydafrika. Även de nya varslen har att göra med vad man kallar en ”långsiktig omstrukturering”. Från fackens sida ser man dock ingenting som tyder på företaget vill flytta produktion från Robertsforsfabriken.

Nya Arbetartidningen har varit i kontakt med Ingrid Hanke, ordförande i Metallklubben, och Olof Karlsson, ordförande i Unionenklubben som inlett förhandlingar med företaget. De berättar om förhandlingsläget:
– Vi är nu bara i början av förhandlingarna. Vi har ungefär fram till påsk på oss att komma fram med ett omstruktureringsförslag som alla parter kan stå bakom.
– Vi i facken har våra årsmöten under vecka åtta och nio, där medlemmarna givetvis får möjligheter att ventilera frågor och åsikter. Företaget har haft ett uppföljande stormöte för de anställda under förra veckan där bland annat vårt arbetssätt för förhandlingar och tidsramar lades fram, samt hur information löpande ska ges till de anställda.

Det är än så länge för tidigt att säga vad den föreslagna omstruktureringen kommer att innebära konkret för jobben på Element Six. En sak är dock säker: varje industrijobb är viktigt för Robertsfors kommuns överlevnad.


Dela med dig