Drottningen av Versailles

Dela med dig

DOKUMENTÄRFILM. Drottningen syftar på frun till en superförmögen man som bestämt sig för att bygga ett hus på 8000 kvm, inspirerat av Versailles, som kommer att bli det största enfamiljshuset i USA.

När vi kommer in i familjens liv är året 2007, alltså just före finanskrisen. Huset står halvfärdigt och ska komma att innehålla bl.a. 30 badrum, bowlingbanor och en rullskridskobana.

Dokumentärfilmaren har fått familjens förtroende och gör en fascinerande och otäck skildring av hur den 30 år yngre hustrun planerar sin familjs framtid i nästintill gränslös lyx medan mannen jobbar dag och natt med sitt företag som bygger upp semesteranläggningar. Mitt i denna historia slår finanskrisen till och livet förändras radikalt. Kvinnan och de sju barnen blir alltmer håglösa. I takt med att pengarna försvinner verkar meningen med livet gå förlorad. Mannen blir rejält otrevlig och går totalt upp i arbetet.

Familjen, som levt som kung och drottning, har nu oväntat förlorat sin dröm om ett eget Versailles och man förvånas över att de fortfarande är villiga att låta sig filmas i sin vardag. Förmodligen är de inte själv medvetna om hur absurt det hela är – att någon kan bygga ett privat Versailles i ett land där 50 miljoner människor saknar sjukförsäkring.


Dela med dig