Dorotea vann folkomröstning

Dela med dig

Den sista januari så hade Doroteaborna samlats i ett fullsatt medborgarhus för att uppmärksamma att ockupationen av sjukstugan har pågått i ett år. Någon vecka senare beslöt politikerna att genomföra upprorets folkomröstning.

Bakgrunden till ockupationen är de nedskärningar som landstiget beslutat om och som inneburit att akutvårdplatserna i Dorotea dragits in samt att Åseles ambulans avskaffats. Kraven har redan från början varit klara: återställ akutvårdplatserna till Dorotea och ambulansen till Åsele.

Ettårsdagen inleddes med allsång av Doroteasången, som sjöngs med stor inlevelse och glädje. Sedan berättade Sören Granberg om det imponerande arbete som skett under året. Det som synts mest för många länsbor är den namninsamling med krav på folkomröstning. Totalt så samlades det in 24 801 namn, med personnummer – väsentligt högre än kravet på 21 000. Under året så har ockupanterna haft 17 000 besök på sjukstugan. Minst 14 ockupanter har befunnit sig på sjukstugan varje dag, totalt 7000 persontillfällen. Sammanlagt 1 800 övernattningar har skett på sjukstugan!
Hela mötet genomsyrades av stolthet och framåtanda kombinerat med en enorm besvikelse på de politiker som vägrar att lyssna på opinionen. Kvällen fortsatte med tal och stöduttalanden.

På Arbetarpartiets vägnar utryckte undertecknad ett helhjärtat stöd till ockupationen och gratulerade ockupanterna till pionjärarbetet när gäller att vända utvecklingen i Västerbottens inland från avveckling till utveckling. Sedan fortsatte kvällen och det bjöds bl a på ockupanttårta och kaffe. I sin helhet var det en kväll som dominerades av känslan att många som kämpar tillsammans faktiskt kan åstadkomma något.


Dela med dig