Våldtäkt på medvetslös 16-årig flicka delar staden Steubenville i USA

Dela med dig

USA skakas av ett våldtäktsmål som inträffade i småstaden Steubenville, Ohio, i augusti förra året. Två 16-åriga pojkar står anklagade för övergrepp på en medvetslös 16-årig flicka.

Steubenville är en stad i Ohio med många deprimerande inslag såsom skyhög arbetslöshet, växande narkotikaproblem och avfolkning. Det finns dock en ljusglimt som ingjuter hopp hos många invånare: fotbollslaget Big Red. Laget har vunnit flera mästerskap och spelarna ses som hjältar. Nu befläckas dock Big Reds rykte av ett allvarligt våldtäktsmål.

Våldtäkterna ska ha ägt rum under en vild fest där ett par fotbollsspelare från laget grep tag i en redlöst berusad 16-årig flickas händer och anklar. Sedan släpade de runt henne till olika personer som tilläts att våldta henne medan folk hejade på. Fotbollsspelarna kallade sig själva för ”rape crew” (våldtäktsgänget). Flickan själv var omedveten om övergreppen tills de plötsligt dök upp i sociala medier. För efter festen publicerades fotografier på instagram som visar hur den nakna flickan bars omkring. Dessa bilder och twitterinlägg togs emellertid snabbt bort, vilket försvårade polisarbetet. Dessutom har få vittnen framträtt, utan våldtäkterna tycks ha utförts med ett stort antal passiva och lojala åskådare som inte vill vittna.

De som avslöjade händelsen var en grupp av datorhackers som kallar sig Anonymous. Dessa grävde upp mobiltelefonfotografier, twittermeddelanden, samt ett tolv minuter långt videoklipp där en berusad 18-årig fotbollsspelare, som närvarade på festen, skrattande hånade våldtäktsoffret inför sina kamrater. Pojken sade i videoklippet saker som ”De våldtog henne snabbare än Mike Tyson!” och ”Det här är inte en riktig våldtäkt eftersom man inte vet om hon vill eller inte!”. Senare på natten twittrade samma pojke om att någon även hade kissat på flickan, som omnämndes som ”död”, och skrev: ”Kvällens låt är definitivt Nirvanas Rape me”.

Händelsen har delat Steubenville. Många av stadens invånare beskyller flickan för det inträffade och hon har bl a kallats för ”train whore” (tåghora) på en facebooksida och en fotbollstränare säger att flickan egentligen var villig. Offret har sedan händelsen uppdagades mordhotats och fått dygnet runt-beskydd.

En proteststorm har framkallats runt om i USA till följd av händelserna. Över tusen personer har protesterat utanför tingshuset i Steubenville till stöd för flickan. Det många upprörs av förutom det grova brottet och youtubefilmen, är att endast två sextonåriga spelare ur laget står åtalade för våldtäkten och vissa menar att gärningsmännen beskyddas av myndigheterna.

Precis som i Indien förekommer det i USA många sexuella övergrepp på kvinnor som begränsar deras handlingsutrymme. Många menar att det i USA finns en våldtäktskultur som har sin grund i att könen polariseras och att kvinnorna sexualiseras, medan andra menar att det är en avart bland andra kriminella handlingar. Protesterna och uppmärksamheten i både Indien och USA visar dock att det, oavsett orsakerna till övergreppen, finns ett stöd för kvinnors rätt till trygghet.


Dela med dig