Stora protester mot våldtäkter i Indien och USA

Dela med dig

I Indien har en rå gängvåldtäkt som dödade en 23-årig kvinna utlöst våldsamma protester. Tusentals människor har samlats i Delhi, Calcutta och Mumbai och protesterat mot övergrepp på kvinnor. Det var den 16 december som den 23-åriga kvinnan, efter ett biobesök tillsammans med sin fästman och blivande make, beslöt sig för att lifta med en buss vilket visade sig bli en skräckfärd med dödlig utgång.

Bussbesättningen påstod att de var på väg till västra Delhi och paret litade på dem, vilket var ett ödesdigert misstag. För redan när paret klev på bussen där några manliga passagerare satt, så fälldes nedvärderande kommentarer om kvinnan och sedan tvingades hon brutalt in i förarhytten där fyra män under en timmes tid turades om att våldta henne. Männen använde också ett rostigt järnrör som de körde upp i hennes underliv och även slog henne i huvudet med.

Efter det skoningslösa övergreppet kastades paret ut på vägen i farten och männen försökte slutligen till och med att köra över kvinnan med bussen.  Kvinnan drogs dock åt sidan av sin fästman och fördes till sjukhus med omfattande buk- och hjärnskador. För ett kort tag återfick hon medvetandet och utryckte då en önskan att fortsätta leva, men hennes liv gick inte att rädda. Den bestörta sjukvårdspersonalen konstaterade i efterhand att det var det ”svåraste” fall av våldtäkt de någonsin stött på.

De protester som våldtäkten förorsakade är unika och pågick i flera dagar. Ute på gatorna har befolkningen både genomfört tysta manifestationer, högljutt demonstrerat och vissa har hungerstrejkat. Deras krav är ökad säkerhet för kvinnor och dödstraff för våldtäktsmännen. I en ledare i tidningen Times of India har man krävt samhällsförändringar som ska minska sexuellt våld utomhus och även det dolda sexuella våldet som drabbar många kvinnor i hemmet.

På flera håll har polisen försökt att hindra den indiska befolkningens protester genom att barrikadera vägar. Men ilskan hos demonstranterna kokade till slut över och de försökte bryta barrikaderna. Polisen svarade då med att beskjuta demonstranterna med vattenkanoner och tårgas.

Bakgrunden till den kokande ilskan är att i Indien är kvinnofridsbrott såsom t.ex. våldtäkt oerhört vanligt förekommande och det är fullt lagligt för en man att våldta sin hustru. I New Delhi som fått öknamnet ”våldtäktsstaden” rapporteras t.ex. en våldtäkt var 18:e timme och av 256 329 rapporterade våldsbrott i Indien förra året, så riktades 228 650 mot kvinnor.


Dela med dig