Unika filmklipp från den libyska revolutionen

Dela med dig

Nya Arbetartidningen kan här visa tre unika klipp som beskriver hur revolutionen i Libyen utvecklades de första dagarna i Libyens näst största stad Benghazi. Fredliga demonstrationer den 17 februari hade attackerats med automateld och luftvärnskanoner. Detta ledde till än större demonstrationer där demonstranterna beväpnat sig med slagträn och knivar.

I detta läge beslutade sig soldater i den libyska arméns Styrka 36 att ställa sig på revolutionens sida. Många av dem hade släktingar och vänner som deltagit i demonstrationerna. Soldaterna pressade också sin befälhavare, generalen och inrikesministern Abdel Fattah Younes, att lämna Khadaffilägret och ansluta sig till revolutionen. Det historiska samtalet mellan soldater, rebeller och generalen spelades in på film.

Nya Arbetartidningen har översatt samtalet till svenska.

 

Filmen spelades in när soldater inom styrka 36 (al saeka) och civila går in på sin befälhavares kontor och uppmanar honom att stödja revolutionen. Befälhavaren var general Abdel Fattah Younes som också fungerade som inrikesminister. Filmen spelades in den 20 februari 2011, dvs tre dagar efter att folket i Benghazi rest sig mot Khadaffi. Under det att generalen pressas av soldater och rebeller sitter han och skriver på ett uttalande där han stöder revolutionen.

En av de civila rebellerna: Khaled, säg åt dom där ute att de ger oss en halvtimme.

Lång paus

En annan av soldaterna till överbefälhavaren: General, jag har önskat … jag har önskat … Jag har stor respekt för er, men jag har önskat att ni var med oss redan från början.

Generalen svarar: Nej ni skulle inte ha respekterat mig (om jag hade gått med från början).

Den civila rebellen (med engagerad stämma): nej, vi skulle ha respekterat dig och folket också. De hade förväntat sig att du skulle vara med…

Generalen: Men om någon kommer till mig och förslår det ena eller det andra, ska jag då bara gå med honom? Hur ska jag veta vem han är och vilka principer han har?

Den civila rebellen: Men stod du på vår sida då? Men ursäkta mig nu, du var med Khadaffi i 40 år. Var inte Khadaffi folkets motståndare? Han har förstört för folket och för landet och han höll oss hungriga och outbildade.

En annan rebell till generalen: Har Khadaffi rätt att göra så?

Generalen: Det beklagar jag.

Den civila rebellen: Varför har ni officerare och militärer inte gjort militärkupp? Vi skulle ha varit stolta i såna fall. Men ni har ju bara väntat till vi, civila, gjorde revolution och satte våra barn och oss själva inför döden.

Den andra rebellen: Och idag vill han bomba oss med stridsflyg. Är han inte riktigt klok?

Generalen: Stridsflygen vill bomba Aboatni (basen för styrka 36). Stridsflygen var på väg att bomba Aboatni. Bomba mig!

Den civila rebellen: Vi har säkrat Benghazi. Officerare (från flygbasen i Benghazi) har säkrat Benghazi.

Generalen: Har säkrat med vadå? Jag kan Libyens hela flygvapen och jag vet att det är skrot. Det som finns här i Banghazi är inte värt en garsh (ung. öre).

Soldaten till generalen: Strunta i Benghazi, nu. Vad har du med Benghazi att göra? Vi kommer inte hit för att diskutera varenda detalj med dig.

Generalen: Vi har ju släkt alla ljus och ställt oss ute på kaserngården. Två timmar i mörkret stod vi. Och ni säger att jag inte gav mig till känna när ni sökte efter mig….

 

Benghazi 20 februari 2011:

Demonstranter är på väg mot högkvarteret för Khadaffis säkerhetstrupper (Al Fadil Abu Omar) i centrala Benghazi. Många av dem obeväpnade, andra beväpnade med knivar eller hemmagjorda bomber. Khadaffis säkerhetsstyrkor svarar genom att skjuta med luftvärnskanoner mot demonstranterna.

Ca en minut in i klippet kommer styrka 36, i samlad tropp, till stöd för demonstranterna. Demonstranterna jublar.

 

Benghazi 20 februari 2011:

Klippet visar hur demonstranter beskjuts med automateld. Några av demonstranterna är beväpnade med knivar.

2:39 Bilar släpper av soldater från styrka 36 som tar de civilas plats. De civila har bara knivar och träpåkar mot Khadaffis män som skjuter med automatvapen.

5:00 En civil rebell skriker åt de andra att backa så att de med automatvapen får utrymme att skjuta.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.