Occupy Oakland – Unik skildring av radikal rörelse med folklig förankring

Dela med dig

”Occupy Oakland” utgör en del av den breda ”Occupy-rörelsen” i USA vars mest kända inslag utgörs av Occupy Wall Street in New York City. ”Occupy Oakland”-rörelsen, hädanefter kallad OO, var speciell på flera sätt. Under sin höjdpunkt, hösten 2011, var OO den kanske mest radikala och proletära delen av amerikanska Occupy-rörelsen. Ser vi till stadens storlek var OO kanske också den bredast förankrade delen. I juni i år beräknade den lokala polisen att totalt hela 60 000 människor deltagit i protesterna.

Occupy-rörelsens tyngd i Oakland har gett upphov till en hel rad solidaritetsyttringar. Skådespelaren Danny Glover (känd för bl a Dödligt Vapen-filmerna med Mel Gibson) talade på ett av OO:s möten. Detsamma gjorde dokumentärfilmaren Michael Moore. Flera nationellt kända hip-hop artister ställde upp för OO. ”Boots Riley + the Coup” deltog vid flera tillfällen. Då ”Lupe Fiasco” uppträdde i Oakland finansierade han bl a mat och tält till rörelsen. Även internationella solidaritetsaktioner har förekommit. I slutet av oktober i fjol marscherade demokratiaktivister, från Tahrirtorget till USA:s ambassad i Kairo, till stöd för bl a OO!

Men det mest betydelsefulla stödet kom från hamnarbetarna. För att fästa uppmärksamhet på de ekonomiska orättvisorna och på företagens girighet beslöt sig rörelsen att visa att den menade allvar och utlyste en generalstrejk. Oakland har en av USA:s viktigaste hamnar. Inga arbetare bröt OO:s strejkvaktskedjor och under en dag stoppades därför all aktivitet i hamnen! Detta visar på den förankring som OO hade. Händelsen är också ett väldigt betydelsefullt exempel på hur en brokig men seriös folklig rörelse, och en radikal fackförening, kan upprätta ett samarbete i kampen mot den gemensamma motståndaren (den rikaste och mäktigaste procenten av USA:s befolkning som kontrollerar storföretagen).

Vi har intervjuat John Reimann – en av rörelsens fackliga profiler och viktigaste aktivister. Reimann spelade en avgörande roll i utvecklingen av OO-rörelsen under oktober-december i fjol. Han höll öppningsanförandet i samband med en av OO:s första, större, demonstrationer; det var Reimann som förde fram förslaget att organisera en generalstrejk och att förankra denna hos hamnarbetarna. Det var också Reimann som under Generalstrejken den 2 november ifjol ansvarade för att talare från alla inblandade grupper som deltog denna dag (totalt slöt 20-30 000 oaklandbor upp) fick föra fram sitt budskap från flaket på den inhyrda lastbilen. John Reimann var ett av de ”ansikten” som kom att symbolisera rörelsen.

Läs intervjun här!


Dela med dig