Kriget mot de amerikanska kvinnorna

Dela med dig

Förbjud abort, även efter våldtäkt. Det budskapet kommer inifrån det republikanska parti som ställer upp i USA:s kommande presidentval. Sällan har partiet präglats av den kristna högerns värderingar på ett så naket sätt, i modern tid.

Denna högervridning av partiet har pågått åtminstone sedan valnederlaget 2008, till stor del pådrivet av aktivistgrupper i stil med Tea Party-rörelsen. Sina mest extrema uttryck har denna högervridning tagit sig i abortfrågan.

Todd Akin, republikansk kandidat till senaten, påstod till exempel i en TV-intervju att kvinnliga offer för en ”legitim våldtäkt” (han uttryckte sig faktiskt så) sällan blir gravida eftersom att ”den kvinnliga kroppen har sätt att stänga ner hela den där processen”. Detta är ett av argumenten för att abort inte ska vara tillåtet även om graviditeten är ett resultat av våldtäkt, enligt Akin – och stora delar av den kristna högern.

Uttalandet väckte både uppseende och ursinne. Mike Huckabee, före detta guvernör och presidentkandidat, tog sin partikamrat i försvar. I sitt radioprogram pekade Huckabee på att våldtäkter, även om de är fruktansvärda handlingar, kan resultera i extraordinära människor – som till exempel den kända sångerskan Ethel Waters. Även detta, menar Huckabee, skulle vara ett argument för att abort efter våldtäkt borde vara förbjudet!

Partiets presidentkandidat Mitt Romney och vice presidentkandidat Paul Ryan har sedan dess försökt distansiera sig från Todd Akin, bland annat genom att be honom hoppa av sin kanditatur. Akins uttalande kan dock inte ses som en avvikande ytterlighet, utan snarare som ett exempel, om än klumpigt formulerat, på republikanernas uttalade ståndpunkt i frågan.

I samband med att bland annat Mitt Romney fördömde Akins uttalande antogs till exempel en paragraf i republikanernas valplattform som ger uttryck för en djup konservatism i abortfrågan. Paragrafen kräver en författningsändring i konstitutionen som uttryckligen och strängeligen förbjuder aborter. Detta utan något uttalat undantag för våldtäkt eller incest, rapporterar New York Times.

Men en striktare abortlagstiftning kommer inte att leda till färre aborter. Istället kommer fler kvinnor att tvingas göra abort illegalt, med risk för stympning eller i värsta fall död. Republikanernas hållning i abortfrågan är inget annat än en krigsförklaring mot de amerikanska kvinnorna.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.